Gastronomia greceasca se poate lauda cu o abundenta de preparate sanatoase, bazate pe o mare varietate de produse vegetale si animale. Foarte condimentate si foarte grase, preparatele au un gust aparte, un parfum si o savoare, toate unice. Daca nu ati incercat pana acum preparate culinare grecesti, va propunem sa facem impreuna o calatorie (imaginara) in Grecia doar pentru a descoperi bucataria locala.
Istoria Greciei a avut un mare impact asupra mancarurilor traditionale. Religia joaca un rol important in vietile oamenilor din Grecia, cei mai multi dintre ei fiind crestini-ortodocsi, iar cele mai multe sarbatori, festivaluri, produse alimentare si traditii provin de la sarbatorile religioase.
Bucataria greceasca se remarca prin utilizarea pe scara larga a uleiului de masline, a legumelor si plantelor aromatice, a cerealelor si painii, a vinului, pestelui si a diferiltor tipuri de carne, inclusiv carne de miel, pasare, iepure si porc. Importante sunt maslinele, branza, vinetele, dovleceii si iaurtul. Deserturile grecesti sunt caracterizate prin utilizarea dominanta de nuci si miere, iar unele preparatele folosesc foi de patiserie.
Pestele si fructele de mare se prepara in mai multe feluri: la gratar, asezonate cu usturoi si suc de lamaie, la cuptor cu iaurt si ierburi, gatite in sos de tomate, adaugate la supe, sau servite rece, ca o garnitura.
Climatul cald din Grecia il face ideal pentru cultivarea legumelor si fructelor, iar acestea sunt consumate din abundenta. O multitudine de legume colorate si aromate constituie o parte fundamentala a bucatariei grecesti. Acestea includ tomate, usturoi, ceapa, spanac, anghinare, fenicul, salata verde, varza, dovlecei, vinete si ardei.
Fructele sunt consumate fie proaspete, fie conservate prin uscare. Cele mai des utilizate sunt: caisele, strugurii, curmalele, ciresele, merele, perele, prunele si smochinele.
O varietate de ierburi si condimente sunt folosite pentru a da gust mancarii, inclusiv frunze de patrunjel, marar, oregano, coriandru, menta, piper, sare de mare si scortisoara.
Vinul este consumat in mod regulat in Grecia, dar mai ales cu alimente, si cu moderatie. Ouzo (o bautura spirtoasa cu aroma de anason) si berea sunt, de asemenea, bauturile alcoolice populare.
Cafeaua neagra, tare este una dintre cele mai populare bauturi non-alcoolice. Cafeaua joaca un rol important in viata sociala a grecilor, pentru ca „la o cafea” se incheie multe afaceri, iar cele mai fierbinti stiri, politice si economice, se discuta tot aici. Cafeaua se prepara in diverse feluri. Cea mai tare cafea, variglyco, este preparata din parti egale de cafea si zahar (nu e fiarta). Exista si un alt tip, glyki vrasto, care este dulce si fiarta, apoi metrio (mediu), care este si mai slaba si mai amara si sketo, fara zahar.
Iata cateva preparate grecesti:
- Dakos - o gustare din paine uscata cu rosii, feta, busuioc si ulei de masline;
- Dolmadakia - frunze de vita de vie umplute cu orez si legume. Se aseamana cu sarmalele romanesti, insa sunt mai condimentate;
- Kolokythoanthoi - flori de dovleac umplute cu legume si ierburi aromatice;
- Skordalia - piure de cartofi cu usturoi, servit cu peste prajit;
- Bourou-bourou - este o supa delicioasa din paste si legume;
- Domatokeftedes - frigarui din rosii cu menta, prajite in ulei si servite cu fava (piure de mazare);
- Kleftiko - coaste de miel, marinate in usturoi si suc de lamaie, inabusite la cuptor;
- Tiganita sau legume prajite (dovlecei, vinete, ciuperci).
Comentarii (13):
Bla , bla,bla.
ADOR SA DEGUST,SA EXPERIMENTEZ ALTE MANCARURI,ALTE ,,bucatarii,,...ASA AM MANCAT GRATAR DE CAL,DE MAGAR,CARACATITA,SEPII,GAMBERI,...sparanghel,anghinare,...tot ce i comestibil( mancarurile japoneze le am experimentat pana sa fim in u e!!!,in madrid,pe o banca de piatra,pe castellana,cot la cot cu fiica mea,ca si in septembrie anul trecut,la cracovia!!!)
Cafeaua metrio nu e mai slabă,e vorba de zahar doar!
Prefer sa mananc imparateste, preparate traditionale romanesti!
Prea multe generalitati, nimic specific, nimic despre feluri foarte condimentate si foarte grase. eu stiam ca bucataria mediteraneeana e propusa drept model de viata, de aici nu rezulta. cum se prepara cafeaua variglyko daca nu se fierbe, se lasa așa, amestec de pudră de cafea și zahăr? toate sunt neclare in articol și mai ales partea cu mancarea grasa și condimentata
Super !
Este o leguminoasă din familia fasolei, este vorba despre BOB (Vicia Faba) Vicia faba L. (sin. Faba vulgaris Mur.)
Ne place bucataria greceasca
Supa lor de peste mi-a placut foarte mult , totusi nu-mi explic cum gatesc cu ulei de masline care are un punct de ardere mic si devine toxic prin prajire ,el se foloseste numai in salate , fava este o teaca cu bobite mici ,se aseamana cu fasolea verde ,dar este mai lata un pic si se poate folosi intreaga sau se scot bobitele ,eu nu am vazut fava la ei ,inainte se gasea si la noi in supermarketuri , este un bun tratament pt colesterol
Fava, nu este mazare si nici macar piure de mazare!