Mananca regeste, mananca greceste!Gastronomia greceasca se poate lauda cu o abundenta de preparate sanatoase, bazate pe o mare varietate de produse vegetale si animale. Foarte condimentate si foarte grase, preparatele au un gust aparte, un parfum si o savoare, toate unice. Daca nu ati incercat pana acum preparate culinare grecesti, va propunem sa facem impreuna o calatorie (imaginara) in Grecia doar pentru a descoperi bucataria locala.

Istoria Greciei a avut un mare impact asupra mancarurilor traditionale. Religia joaca un rol important in vietile oamenilor din Grecia, cei mai multi dintre ei fiind crestini-ortodocsi, iar cele mai multe sarbatori, festivaluri, produse alimentare si traditii provin de la sarbatorile religioase.
Bucataria greceasca se remarca prin utilizarea pe scara larga a uleiului de masline, a legumelor si plantelor aromatice, a cerealelor si painii, a vinului, pestelui si a diferiltor tipuri de carne, inclusiv carne de miel, pasare, iepure si porc. Importante sunt maslinele, branza, vinetele, dovleceii si iaurtul. Deserturile grecesti sunt caracterizate prin utilizarea dominanta de nuci si miere, iar unele preparatele folosesc foi de patiserie.

Pestele si fructele de mare se prepara in mai multe feluri: la gratar, asezonate cu usturoi si suc de lamaie, la cuptor cu iaurt si ierburi, gatite in sos de tomate, adaugate la supe, sau servite rece, ca o garnitura.
Climatul cald din Grecia il face ideal pentru cultivarea legumelor si fructelor, iar acestea sunt consumate din abundenta. O multitudine de legume colorate si aromate constituie o parte fundamentala a bucatariei grecesti. Acestea includ tomate, usturoi, ceapa, spanac, anghinare, fenicul, salata verde, varza, dovlecei, vinete si ardei.

Fructele sunt consumate fie proaspete, fie conservate prin uscare. Cele mai des utilizate sunt: caisele, strugurii, curmalele, ciresele, merele, perele, prunele si smochinele.
O varietate de ierburi si condimente sunt folosite pentru a da gust mancarii, inclusiv frunze de patrunjel, marar, oregano, coriandru, menta, piper, sare de mare si scortisoara.
Vinul este consumat in mod regulat in Grecia, dar mai ales cu alimente, si cu moderatie. Ouzo (o bautura spirtoasa cu aroma de anason) si berea sunt, de asemenea, bauturile alcoolice populare.
Cafeaua neagra, tare este una dintre cele mai populare bauturi non-alcoolice. Cafeaua joaca un rol important in viata sociala a grecilor, pentru ca „la o cafea” se incheie multe afaceri, iar cele mai fierbinti stiri, politice si economice, se discuta tot aici. Cafeaua se prepara in diverse feluri. Cea mai tare cafea, variglyco, este preparata din parti egale de cafea si zahar (nu e fiarta). Exista si un alt tip, glyki vrasto, care este dulce si fiarta, apoi metrio (mediu), care este si mai slaba si mai amara si sketo, fara zahar.

Iata cateva preparate grecesti:
- Dakos - o gustare din paine uscata cu rosii, feta, busuioc si ulei de masline;
- Dolmadakia - frunze de vita de vie umplute cu orez si legume. Se aseamana cu sarmalele romanesti, insa sunt mai condimentate;
- Kolokythoanthoi - flori de dovleac umplute cu legume si ierburi aromatice;
- Skordalia - piure de cartofi cu usturoi, servit cu peste prajit;
- Bourou-bourou - este o supa delicioasa din paste si legume;
- Domatokeftedes - frigarui din rosii cu menta, prajite in ulei si servite cu fava (piure de mazare);
- Kleftiko - coaste de miel, marinate in usturoi si suc de lamaie, inabusite la cuptor;
- Tiganita sau legume prajite (dovlecei, vinete, ciuperci).