Micul dejun - o gustare pe fuga sau o masa regeasca?

Masa servita dimineata este considerata cea mai importanta masa a zilei, intrucat are rolul de a oferi energie pentru intreaga zi, asta numai daca alegerea noastra contine cereale integrale, proteine, alimente bogate in calciu si fructe. O zicala veche spune ca la masa de dimineata sa mancati ca un rege iar seara ca un cersetor.

Prima masa a zilei ar trebui sa fie consistenta si sa contina grupe de alimente variante. Un mic dejun sanatos trebuie sa contina in jur de 400-500 de calorii si din componenta lui nu trebuie sa lipseasca proteinele si fibrele. Si cand spunem proteine ne referim la carnea slaba (pui sau peste, in varianta fiarta), oua, mazare, fasole, lactate, nuci, alune, arahide, caju, seminte de floarea soarelui (semintele consumate crude). Cerealele integrale, legumele, fructele si chiar unele produse de panificatie intra in categoria fibrelor.

Nu vrem sa facem din articolul nostru unul de nutritie si dieta, asa ca ne rezumam la a concretiza ca, un mic dejun ideal consta din:

  • Cereale - pentru asigurarea unei energii de durata
  • Fructe - pentru asigurarea unui aport de vitamine si energie
  • Produse lactate - pentru aport de proteine si substante minerale

Noi nu putem alege pentru dvs. in schimb va putem da cateva sfaturi pentru un “mic dejun ideal”:

  • sa fie usor de preparat si rapid;
  • sa contina si un preparat cald
  • sa includa alimente sanatoase;
  • sa contina in jur de 400 de calorii (35-45% din totalul de calorii al zilei);
  • sa contina suficiente proteine.

photo: © pavel siamionov - Fotolia.com