Muraturile de casa, ambasadorii sanatatii

Traditia romaneasca spune ca muraturile se pun la inceptul toamnei (sfarsitul lui septembrie si inceputul lui octombrie), conservele pentru iarna se fac din august-septembrie, dar fiecare casa cu obiceiurile ei.

Muraturile sunt nelipsite de pe masa romanilor, in special in sezonul de toamna-iarna, indiferent ca sunt folosite ca aperitive sau garnitura. Locul salatelor de cruditati din vara este luat iarna de castronul cu muraturi crocante si acrisoare.

Exista doua modalitati de baza de a mura legumele: in otet sau in saramura. Indiferent de modul in care sunt puse, muraturile aduc anumite beneficii organismului in functie de tipul de condimente folosite.

Nutritionistii ne recomanda sa consumam 5 fructe si legume pe zi si muraturile se incadreaza in aceasta recomandare. Muraturile sunt benefice organismului intrucat majoritatea legumelor sunt bogate in magneziu si fier. De exemplu: castravetii murati sau alte legume sunt bogate in fibre, necesare in procesul digestiv si in lupta impotriva cancerului. Castravetii mai contin si antioxidanti, care lupta cu radicalii liberi, implicati in procesul de imbatranire al organismului.

Dintre toate muraturile pe care le pregatesc gospodinele cea mai sanatoasa este varza murata, datorita continutului bogat de vitamina C (mai ridicat decat in portocale), de vitamina A si E, de zinc, magneziu, potasiu si calciu. Varza murata are un puternic efect antioxidant, contribuind totodata la intarirea sistemului imunitar, al sistemului nervos si muscular.

Desi au numeroase beneficii asupra organismului uman, specialistii recomanda ca persoanele cu unele afectiuni sa fie atente la consumul de muraturi.

Indiferent ca vei opta pentru muraturi asortate, muraturi in aluat, gogosari si ceapa, muraturi din conopida si amestec de legume, varza alba sau rosie murata, gogonele, castraveti murati, cand pui muraturi pentru iarna ai nevoie de borcane si bidoane din plastic. Alegerea si pregatirea lor corecta va vor ajuta sa aveti muraturi bune pe timpul iernii, de aceea va dezvaluim cateva secrete:

  • alegeti vase potrivite, de diferite marimi, de plastic sau de sticla, pentru cantitatea de muraturi pe care o veti pune;
  • verificati ca vasele in care puneti muraturile sa se inchida etans, pentru ca odata cu patrunderea aerului, continutul isi poate pierde din calitati;
  • aveti grija ca vasele sa nu fie zgariate sau sparte, mai ales daca alegeti sa refolositi vase de anul trecut;
  • spalati bine vasele in care urmeaza sa puneti muraturile, in special daca utilizati vase in care au mai stat muraturi in anii anteriori;
  • daca nu sunteti siguri de etanseitatea capacelor bidoanelor si borcanelor, folositi folii de celofan asezate pe gura vaselor, peste care veti pune apoi capacul, impiedicand astfel aerul sa intre in interiorul vaselor;
  • respectati instructiunile retetei;
  • asezati borcanele, bidoanele cu muraturi in locuri special amenajate, la racoare. Daca folositi etajere aveti grija ca acestea sa sustina greutatea borcanelor, altfel s-ar putea sa fi muncit in zadar.