O aromă intensă de cafea

Cafeaua, licoare minunată ce ne trezește simțurile în fiecare dimineață, este răsfațul pe care mulți dintre noi ni-l oferim zilnic, un strop de plăcere aromat. Indiferent de modul de prezentare - cafea boabe, cafea măcinată sau cafea instant -aroma sa puternică îți răscolește simțurile și îti conferă energia de care de multe ori duci lipsă.


În societatea modernă, cafeaua face parte din modul nostru de viață fiind consumată ca băutură energizantă aproape în orice moment al zilei. Nu există un prilej mai bun de a socializa și de a te relaxa ca savurarea unei cafele fierbinți și aromate, într-o comanie plăcută.


În funcție de gust, fiecăruia cafeaua poate fi consumată cu zahăr brun, miere, lapte, frișcă, ciocolată, scorțisoară sau un strop de rom. Tăria și aroma cafelei depinde de sortimentul de cafea folosit și nu în ultimul rând de cantitatea de cafea utilizată pentru prepararea băuturii. Deși cunoscătorii, adevărații cafegii, recomandă consumarea cafelei în varianta de cafea neagră, fără zahăr, pentru a simți cu adevărat aroma intensă a acesteia, au apărut numeroase rețete de cafea, diferite din punct de vedere al modului de preparare, ingredientele folosite fiind dintre cele mai speciale: lapte, frișcă, rom, lichior,scorțișoară, ciocolată sau înghețată. Printre cele mai apreciate tipuri de cafea se numară: cafea expresso, cafea latte, cafea latte macchiato, cafea instant, cappucino, ceafea amaretto, expresso cremă și cafea lungo.


Aroma intensă și gustul special al cafelei au reprezentat sursă de inspirație pentru crearea unor băuturi deosebite de tip lichior sau cocktail și a unor deseturi speciale. Printre dulciurile savuroase cu cafea, ciocolata cu cafea ocupă un loc de cinste fiind foarte apreciată. Pregatită în casă sau cumparată, cu granule de cafea în compoziție sau umplută cu cremă de cafea, ciocolata cu cafea îmbină armonios aromele de cacao și de cafea. Măiestria ciocolatierilor a fost pusă la încercare atunci când au creat bomboanele de ciocolată umplute cu cafea lichidă sau lichior de cafea.


Un desert care pune în valoare aroma specială a cafelei este celebrul tiramisu; acest desert tradițional italian, apreciat în întreaga lume, este expresia desăvârșită a artei culinare, a armoniei gustului pufos al cremei mascarpone, cu aroma puternică a cafelei și cu finețea piscoturilor de șampanie.