Pepenele galben este o leguma din familia Cucurbitaceae, fiind ruda cu dovleacul, dovlecelul sau castravetele si este unul dintre cele mai gustoase fructe, fiind si o bogata sursa de vitamine si energie, un adevarat izvor de sanatate.
Contine apa (88,5%), este mai bogat in vitamina C decat pepenele rosu, contine beta caroten, antioxidant necesar organismului, acid folic, care imbunatateste sistemul imunitar si reduce riscul atacului cardiac. Are efect racoritor foarte puternic, actiune reglatoare asupra apetitului, precum si efecte vitalizante puternice.
Se consuma in general in stare naturala, dar este la fel de savuros si sub forma de salate, gem, serbet, parfait, inghetata, dulceata, suc, chiar vin. Din pepene se pot prepara chiar supe. Fructul mai poate fi folosit ca ingredient in prajituri si placinte. Pepenele galben poate fi savurat ca atare la micul dejun, alaturi de un iaurt.
Cand alegeti un pepene galben, tineti cont ca e mai bun cel mai greu si mai parfumat. La palpare, cel copt elibereaza o aroma puternica. Pepenii galbeni pot fi pastrati la rece, in frigider, intr-o punga de plastic.
Pentru a beneficia din plin de proprietatile sale nutritive este bine sa-l consumam in stare proaspata. Datorita substantelor nutritive diverse care intra in compozitia sa, pepenele galben:
- intareste sistemul imunitar;
- scade nivelul de colesterol;
- scade riscul de atac cardiac;
- revitaminizeaza organismul;
- scade tensiunea arteriala;
- purifica sangele;
- imbunatateste fluxul sangvin dinspre inima;
- purifica sangele;
- regleaza activitatea glandei tiroide;
- hidrateaza si calmeaza pielea, in special in cazul arsurilor solare;
- mentine sanatatea ficatului;
- previne imbatranirea prematura
Comentarii:
Multumesc ptr aceste informatii utile
"purifica sangele" scrii de doua ori, Chiar asa de tare il purifica? sI NU e o leguma ci un fruct!
Daca spui de doua ori "intareste sistemul imunitar" si "scade tensiunea arteriala", sa stii ca e chiar asa!