Pizza delicioasă pregatită în casă

Delicioasa pizza, cunoscută și consumată în lumea întreagă, este o specialitate italiană ale cărei origini merg înapoi în timp, până în secolul XIV când în Italia acelui timp a început să fie consumată “pissa”, o pâine plată acoperită cu sos de roșii și brânză. Deși la început a fost considerată mâncarea săracilor, delicioasa pizza a devenit în timp din ce în ce mai apreciată, fiind consumată în orice moment al zilei și cu orice ocazie. Odată cu creșterea popularității preparatului s-au diversificat și rețetele de pizza, ajungându-se ca fiecare regiune să aibă o rețetă proprie; pizza Margherita, pizza Quatro Stagioni, pizza Capriciosa, pizza Quatro Formaggi, pizza Calzone, pizza Marinara, pizza Tonno e Cipolla, pizza Funghi, pizza Salami sau pizza Prosciutto sunt doar câteva tipuri de pizza apreciate în lumea întreagă.


Românii, gurmazi prin excelență, au devenit și ei mari consumatori de pizza, în toate orașele existând locuri unde se poate consuma deliciosul preparat. Cum era de așteptat un preparat atât de gustos a reprezentat o provocare pentru gospodinele care au încercat și au reușit reproducerea rețetei în bucătăria proprie. Cele mai experimentate gospodine în arta gătitului au venit cu idei proprii combinând ingrediente inedite și obținând gusturi surpinzătoare. Rețeta românească de pizza este înrudită cu sora ei din Italia dar are și elemente proprii. Pizza românească este un fel de pizza a casei, gospodina folosind tot ceea ce are în frigider începând cu preparatele de carne de tip kaizer, șuncă, salam, cârnați și teminând cu brânza cașcaval, parmezan sau mozzarella. În funcție de sezon se folosesc și legume: roșii, ardei, ciuperci și ceapă. Se pot adăuga măsline, cuburi din carne de pui și boabe de porumb. Românilor le plac mâncărurile consistente, cu de toate, de aceea cu cât pe se află mai multe ingrediente pe blatul de pizza cu atât mai bine.


Sosul de roșii folosit pentrui asezonarea preparatului poate fi obținut din roșii proaspete coapte sau din pastă de roșii, de tip bulion. Pizza va avea un gust special dacă în sos se adaugă frunze proaspete sau uscate de busuioc și un strop de ulei de măsline.


Indiferent de rețeta folosită, pizza este un preparat delicios cunoscut pentru puterea de a aduna familiile și prietenii la un loc; nimic nu este mai plăcut decât savurarea unei felii de pizza intr - o companie de calitate.