Petitchef

Cum sa facem pizza de calitate in casa

Felul principal
6 porții
2 ore
20 min
Ușor
198 Kcal

Ingrediente

6

Reteta pentru o tava de cuptor de pizza cu blatul subtire si crocant:

Cost estimat: 0.59 (0.1€/porție)

Preparare

  • Secretul unei pizza bune sta in simplitatea unui aluat bine dospit si bine gatit.Exista 5 pasi importanti in realizarea acestui clasic italian.
    1. Materia prima de calitate:
    -Apa NU trebuie sa fie calcaroasa.De multe ori cea de la robinet contine clor si calcar,care vor impiedica drojdia sa lucreze.
    -Drojdia proaspata trebuie sa fie cat mai deschisa la culoare,oricum,trebuie sa fiti siguri ca e proaspata.Poate fi folosita si drojdie liofilizata,in pachetele,care trebuie de asemenea dizolvata in apa la temperatura de cca 38 grade.
    -Sarea,ar fi de preferat sa o folosim pe cea marina.Contine elemente care ajuta la o dospire mai lunga.
    -Faina vanduta in magazine,de obicei e slaba,deci perioada dospitului e mai scurta (2-3 ore) si absorbtia de apa de 50 %,deci fiecare kg de faina are nevoie de 500 ml apa.
    -Produsele pentru topping sunt la discretia noastra,deci putem folosi aproape orice.Exista sute de tipuri de pizza.

    2. Aluatul:
    Punem faina in mijlocul plansei de lucru sau intr-un vas,si facem o gropita in mijloc.Dizolvam drojdia in apa calduta cu zaharul si o turnam peste faina.
    Amestecam pana aluatul prinde consistenta,apoi adaugam uleiul de masline si sarea,continuand sa framantam.

    NOTA IMPORTANTA:
    -Sarea trebuie tinuta cat mai mult posibil departe de drojdie.Multi framanta jumatate din faina cu jumatate din apa si sare, iar cealalta jumatate de faina cu apa in care a fost dizolvata drojdia.Cu cat e mai cald afara,cu atat vom pune mai putina drojdie.
    Cand aluaturile sunt ferme,se imbina si se mai framanta o data,pana sunt perfect amestecate.Cine nu vrea,poate face cum am explicat mai sus,punand sarea la urma,impreuna cu uleiul.
    Vom obtine un aluat elastic si relativ moale,oricum,foarte maleabil.

    3. Dospitul:
    Putem unge cu ulei tava in care vom face pizza,si pune aluatul sa creasca direct in ea,acoperit cu un servet curat,sau cum am facut eu intr-un castron acoperit cu folie de plastic.

    Ar trebui lasat la dospit cca 3 ore,pentru a permite drojdiei sa produca gazul care va “umfla” aluatul,insa eu obisnuiesc sa il pun in cuptorul incalzit la 30 grade, si creste in cca 1 ora jumatate.

    Dupa acest timp,intindem aluatul prin presare cu degetele direct in tava.NU TREBUIE sa folosim sucitorul NICIODATA cand e vorba de pizza.
    Dupa ce am intins aluatul in tava,ungem cu putin ulei si sos de rosii (daca dorim o pizza cu baza rosie) sau doar ulei (daca o vrem alba, de exemplu 4 formaggi)


    4. Gatitul:
    Este ultimul pas,insa cel mai important,fiindca permite imbunatatirea produsului,daca va fi executat in mod corect.
    Cuptoarele de acasa au de obicei temperatura maxima de 250 grade,deci aceasta va fi temperatura noastra.In pizzerii este coapta la 360 grade.
    Gatitul consta in 2 etape:
    Lasam cuptorul sa atinga aceasta temperatura si dam pizza unsa cu sos de rosii sau ulei pentru 8-10 minute.

    Pregatim ingredientele conform retetei,scoatem tava din cuptor ,imprastiem topping-ul ales, apoi punem tava in cuptor pentru inca 4-7 m

Rețete inrudite

YouTube

Pop corn pizza


Informații nutriționale:

pentru 1 porție / pentru 100 g

Nutriție:

Informații nutriționale pentru 1 porție (79g)
Calorii: 198Kcal
  • Carbo: 35.8g
  • Grăsimi: 2.8g
  • Grăsimi sat.: 0.4g
  • Proteine: 6g
  • Fibre: 2g
  • Zahăr: 1.5g
  • ProPoints: 5
  • SmartPoints: 6

Întrebări:




Comentarii (93):

Roxana_Maria_Serban
Roxana_Maria_Serban, 11/01/2021

De mult fac blatul asta si ne place!

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
18/03/2016

Ti-as da mai multe stele daca s-ar putea,dar acesta este maximul la acest site.Super delicios! Bravo

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
29/05/2015

Super gustoasa si arata si foarte bine :)

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
alexandrescu_j2013
alexandrescu_j2013, 28/05/2015

Îmi place aluatul

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
16/01/2015

Reteta verificata.......

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
12/12/2014

Gustoasa rau!!! Sotul meu a mancat ultima bucata chiar si rece.e foarte important ca la coca sa se acorde atentie.e baza pizzei.e primul pas de a o face mai speciala.bravo.

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
25/04/2014

Excelent! foarte buna!

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
17/04/2014

Foarte buna

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
10/02/2014

O sa incerc si eu

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
20/01/2014

Superrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!!

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz

Sort:     Filtrează:
  • pagina 1 / 10

Punctează această reţetă:
Generează alt cod de securitate  = 

Rețete inrudite

Rețetă Cum să faci doritos de casă?
Cum să faci doritos de casă?
4 porții
11 min
Foarte ușor
Rețetă Cum sa faci paste proaspete de casa?
Cum sa faci paste proaspete de casa?
2 porții
1 h 3 m
Ușor
5 / 5
Rețetă Chifle pizza
Chifle pizza
9 porții
2 h 20 m
Ușor
5 / 5
Rețetă Cum sa faceti un aluat de pizza ?
Cum sa faceti un aluat de pizza ?
6 porții
1 oră
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Pizza crown
Pizza crown
5 porții
50 min
Foarte ușor

Rețete

Articole conexe

Pizza delicioasă pregatită în casă Pizza delicioasă pregatită în casă Prosciutto di Parma – produs italian de inalta calitate Prosciutto di Parma – produs italian de inalta calitate Cum stii daca mananci Macarons de calitate indoielnica? Cum stii daca mananci Macarons de calitate indoielnica?

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispoziție posibilitatea planificării meniului pe zile, pe săptămână, în avans pentru sărbători.

De asemenea aveți posibilitatea de aici să printați meniul săptămânal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic
Pentru a primi deliciosul newsletter Petitchef, vă rugăm să introduceţi adresa dvs. de e-mail.
Întrebarea zilei
Ce tip de plăcintă dulce preferați ?
Votează