Secretele ascunse ale Bamelor

Numele de bama este de origine araba (bāmyah), dar in unele parti ale lumii este cunoscuta sub numele de okra, cuvant de origine africana. Desi nu exista documente care sa-i ateste originea, unele surse sustin ca planta ar fi originara din Etiopia si a fost cultivata de egipteni inca de acum 3200 de ani.

Bama este o planta cu fructe comestibile si este ruda cu bumbacul, arborele de cacao si hibiscusul, intrucat face parte din familia Malvaceelor. Bama este cultivata in zonele tropicale si temperate mai calde, pentru fructele sale fibroase care au forma unor pastai verzi cu seminte rotunde, albe.


Fructele sunt culese necoapte (lungime sub 10 cm) si mancate ca legume iar frunzele pot fi folosite la ingrosarea supelor. In tara noastra sunt des cultivate in judetele din sud (Giurgiu).

In tarile arabe, bamele sunt folosite mai ales pentru prepararea unor supe groase cu alte legume si cu carne. Sunt folosite in bucatariile din India, Brazilia si insulele Caraibe si adorate de catre bucatarii japonezi.

Putine gospodine cunosc secretele de pregatire a bamelor. Astfel, dupa ce au fost alese si spalate, se taie codita bamelor cu mare atentie pentru a nu se taia foarte mult din pastaie, ca sa nu se deschida si sa-si piarta consistenta in timpul prepararii. Cele mai bune sunt bamele tinere, fragede si suficient de tari care se pot verifica rupandu-le in doua. Cele care se rup usor vor face mancarea gustoasa.

Bamele pot fi servite sub forma de salata (crude ori marinate) sau gatite cu rosii, ceapa, ardei sau porumb. Daca doriti sa nu fie alunecoase, le puteti praji.

Daca doriti sa nu fie lipicioase, spalati-le cu putin timp inainte de a le folosi si evitati sa le taiati in bucati mai mici atunci cand le gatiti, iar pentru a le pastra culoarea verde nu le preparati in vase de aluminiu.

Cea mai buna metoda de a pastra bamele pe termen lung este congelarea. Pentru aceasta se vor alege bamele tinere, care se vor curata in prealabil. Daca vreti sa le pastrati in frigider, trebuie sa le puneti intr-o punga de hartie sau de plastic pe care sa o perforati din loc in loc. Oricum, nu trebuie sa le tineti mai mult de 2-3 zile, chiar daca le pastrati in conditiile cele mai bune.

De ce sa consumam bame? Pentru ca:

  • Pastaile sunt printre legumele cu calorii foarte mici. Ele ofera doar 30 de calorii la 100 g, in afara faptul ca nu contin grasimi saturate sau colesterol. Cu toate acestea, ele sunt surse bogate de fibre alimentare, minerale, vitamine si de multe ori sunt recomandate de nutritionistiin programe de reducere a greutatii;
  • Bogate in fibre si datorita continutului mucilaginos, bamele ajuta la reglarea tranzitului intestinal;
  • Contin cantitati sanatoase de vitamina A si antioxidanti flavonoizi, cum ar fi beta-caroten, xanthin si luteina. Bamele sunt unele dintre legumele verzi cu cele mai ridicate nivele ale acestor antioxidanti;
  • Pastaile proaspete sunt bune surse de folati; asigura aproximativ 22% din DZR la 100 g. Consumul de alimente bogate in folati, in special in perioada de preconceptie reduce aparitia defectelor de tub neural la nou-nascuti;
  • Sunt o sursa excelenta de vitamina C, oferind aproximativ 36% din nivelurile zilnice recomandate;
  • sunt bogate in complexul de vitamine B, cum ar fi niacina, vitamina B-6 (piridoxina), tiamina si acid pantotenic. Contin, de asemenea, cantitati mari de vitamina K;
  • sunt o sursa buna de multe minerale importante, cum ar fi fier, calciu, mangan si magneziu.