Petitchef

MANCARE DE VARZA CREATA CU PIEPT DE PORC

mal



  Aseara m-am plimbat aproape 3 ore prin oras, prin parcuri, pe malul Begai...am fost chiar si la targul de Craciun din centru. A nins in Timisoara toata ziua de ieri...ningea si aseara. Peisajul e unul mirific...totul e alb. In sfarsit totul pare curat... orasul , parcurile...parca si oamenii zgribuliti pareau  ca sunt nepamanteni. Cu cate un covrig in mana sau un pahar de vin fiert, bateau orasul la pas fara sa le pese de cele -7* pe care le indica un termometru electronic de langa catedrala.

Vantul zglobiu se juca printre crengutele de brazi incarcati cu omat din oras...de prin parcuri...si nu rare au fost datile cand m-a palit cu neaua rascolita exact in mijlocul fetei, macar sa ma sature de plimbari in fapt de seara :))

Insa nu numai cu neaua m-a palit , ci si cu mirosul colacului secuiesc care se cocea la foc de carbuni...cu cel al vinului fiert cu mirodenii si fructe din cazanele targovetilor ... si n-o sa va vina sa credeti, dar o pala ratacita mi-a adus in nari , Dumnezeu stie de unde , miros de varza cu carne, proaspat gatita.:))

Au mama, greu mi-a fost sa indur atata chin . Cu mirosurile astea nu-i de glumit...pot sa-ti faca o pofta, de care nu scapi numai in momentul in care produci chiar tu mirosurile :)). S-apoi vine degustarea ...si potolirea poftei, ca asa-i sade bine unui om vrednic, care are grija si de nasul ,dar si de stomacul lui, nelasandu-le sa indure chinuri neostoite.

Omul vrednic sunt eu (stiu ca nu-i bine sa te lauzi singur :D) si puteti sa fiti  si voi dupa ce va faceti rost de ingredientele pentru mancarea de varza creata cu piept de porc pe care o s-o preparam impreuna on-line :).

E foarte potrivita cu vremurile de iarna,doar  e sezonul taierii porcilor.

Si daca n-aveti ce taia, nu va faceti griji, dau galantarele pe dinafara de pline ce sunt cu tot soiul de carneturi.

Pentru aceasta mancare avem nevoie de piept de porc ( are si un pic de os si un pic de grasime, exact potrivit pentru mancarea cu varza ), varza creata ( puteti folosi orice soi de varza, chiar si murata ) , suc de rosii , ceapa, sare, piper, foi de dafin....paprika  dulce si iute (daca va place ), marar ... si ..putem incepe :



  Carnea se portioneaza dupa dorinta si se pune in oala cu putina sare sa se friga putin...ca sa-si lase untura necesara procesului de gatire.

 Cand constatam ca am obtinut grasimea lichida  , adaugam ceapa si o calim impreuna cu carnea.

  Apoi punem paprika dulce, piperul... sare...si le amestecam putin (nu lasati sa se friga paprika, deoarece sa amaraste )

 ...apoi adaugam apa fiarta , cat sa acopere bucatile de carne.

 Intre timp taiem varza fasii late (n-am poze...am omis ). Dupa o jumatate buna de ora, gustam carnea si daca constatam ca e suficient de patrunsa punem varza. In cazul in care carnea nu e fiarta pana aproape de gata, mai adaugam apa (daca e necesar) si o lasam pe foc sa se patrunda asa cum trebuie.

Varza nu trebuie fiarta mult...deoarece isi pierde toate proprietatile prin fierbere indelungata si se transforma in laturi.:D

Asadar, fierbem varza numai pana cand se patrunde "al dente", adica e fiarta, dar intre dinti se simte putin crocanta :) Acum e momentul sa adaugam paprika iute (eu am o pasta de paprika din Ungaria) , insa numai daca va place ...

 ...si sucul de rosii.

 Mai lasam mancarea sa dea cateva clocote.... mai adaugam sare daca e necesar si foile de dafin si ne cam apropiem de final.

Mie imi place aceasta mancare mai zemoasa, in consecinta am lasat-o asa, insa daca doriti puteti ingrosa sosul cu o lingura-doua de faina desfacuta cu apa . In acest caz mai pastrati mancarea pe foc 2-3 minute, amestecand din cand in cand sa se fiarba bine faina.

De servit eu am servit-o  presarata cu marar   si piper proaspat macinat.

  E buna si foarte hranitoare mancarea de varza creata cu piept de porc...

 ideala, asa cum va spuneam in aceste zile de iarna geroasa. Pot spune ca e una dintre mancarurile de sezon, asadar, nu va sfiiti si incercati-o .

 E potolitoare de pofte, dar mai ales de foame :).

 Dupa un asemenea festin, ne putem plimba linistiti prin targ...acum stim de unde vine mirosul de varza adus de pala de vanticel obraznic...:))

:))

Si ce daca ne ispiteste cu tot soiul de alte  mirosuri, nimic nu miroase mai bine ca mancarica de varza creata cu piept de porc din bucataria nostra :)











Comentarii:

30/01/2014

Foarte buna !!!!!!!

(0) (0) Abuz
11/01/2014

VARZA CREATA ESTE INCOMPATIBILA CU CARNEA SI GRASIMEA DE PORC.
ESTE SAVUROASA DOAR CU SEU SI CARNE DE VITA

(0) (0) Abuz
25/11/2013

F.buna!

(0) (0) Abuz
07/09/2013

Desi prefer cu carne de pui gustul carnii de porc este mai apetisant! cu mamaliguta e un deliciu culinar!

(0) (0) Abuz

Punctează această reţetă:

Rețete inrudite

Rețetă Mancare de varza cu pui
Mancare de varza cu pui
2 porții
50 min
Foarte ușor
4.3 / 5
Rețetă Mancare de varza cu pui
Mancare de varza cu pui
2 porții
40 min
Foarte ușor
3.8 / 5
Rețetă Mancare de varza cu carne
Mancare de varza cu carne
8 porții
1 oră
Foarte ușor
4.4 / 5
Rețetă Mancare de varza acra cu carne de porc
Mancare de varza acra cu carne de porc
4 porții
50 min
Foarte ușor
4.4 / 5
Rețetă Mancare de varza cu carne de porc
Mancare de varza cu carne de porc
6 porții
45 min
Foarte ușor
4.5 / 5
Rețetă Mancare de varza cu carne de porc
Mancare de varza cu carne de porc
6 porții
1h15m
Foarte ușor
4.4 / 5

Rețete

Articole conexe

„Un buchet de mirodenii, o frivola parfumata”, sarmaua cu varza acra!„Un buchet de mirodenii, o frivola parfumata”, sarmaua cu varza acra!Fasolea cu carnati – o delicatesa sau o mancare rustica?Fasolea cu carnati – o delicatesa sau o mancare rustica?O mancare in culori, arome si texturi – Musacaua!O mancare in culori, arome si texturi – Musacaua!

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic: