Petitchef

Maqdus (specific arab)

Timp de preparare:
100 ore (complexitate medie)

Ingrediente:
3 kg de vinete mici (cam 18 bucati intr-un kg Umplutura: 2 pahare de nuci tocate marunt(pahar de 250 ml) cca 100-125 g usturoi 1/3 pahar de sare 1/2 ardei dulce,taiat cubulete mici 1/2 lingurita boia dulce sau iute(sau din amindoua) 1/4 lingurita sare de lamiie

Mod de preparare: Vinetelor li se taie codita, se spala, se fierb asa: intr-o cratita mare(cam 8-10l) se pune apa cam de jumatate, se pune pe foc. Cind apa clocotestese pun cam 20 de vinete. Se mesteca, cind clocoteste din nou (apa si vinetele), se acopera cratita si facem focul mic, se lasa sa fiarba, amestecind din cind in cind, cca 20-25 minute. Cind toate vinetele sint fierte (trebuie sa fie moi putin, la pipait), se despica, putin, cu un cutit inoxidabil, in despicatura se pune putina sare (cam jumatate de 1/4 de lingurita). Se aranjeaza, cu despicatura in jos, pe o tava. Tava se inclina putin si se pune deasupra ceva greu, pentru ca apa de prisos, sa iasa si sa se arunce. Se lasa asa 24 de ore. Dupa 24 de ore se face umplutura: nucile se taie marunt, ardeiul, la fel, usturoiul se zdrobeste, daca avem nevoie de sare (penatru a zdrobi usturoiul), folosim din sarea pusa in pahar (1/3 pahar) la ingrediente. Dupa aceea mestecam bine, se adauga restul de sare, boiaua, sarea de lamiie si amestecam foarte bine. Una cite una, vinetei i se scoate "caciulita"(se arunca), apoi in despicatura facuta pt. sare,se pune umplutura.Dupa ce sint umplute, vinetele se aseaza in borcan, cu despicatura in sus, se pune borcanul invers (vezi poza), pe o farfurie, va lasa apa, se arunca(apa). Se lasa asa cam inca o zi sau doua, pina ce nu mai lasa apa. Cind nu mai lasa apa, borcanul se pune normal, se umple cu ulei de masline. Se inchide ermetic, se pune in camara. Se poate consuma cam dupa o luna. E un proces lung, dar merita.








Punctează această reţetă:
Generează alt cod de securitate  = 

Rețete inrudite

Rețetă Gogosari picanti - dulce -acrisori
Gogosari picanti - dulce -acrisori
10 porții
20 min
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Fasole verde la borcan
Fasole verde la borcan
6 porții
1 oră
Foarte ușor
4.7 / 5
Rețetă Hrean cu sfecla rosie in otet pe gustul tau
Hrean cu sfecla rosie in otet pe gustul tau
4 porții
30 min
Foarte ușor
4.5 / 5
Rețetă Zarzavat pentru ciorbe
Zarzavat pentru ciorbe
6 porții
20 min
Foarte ușor
4.5 / 5
Rețetă Castraveti la borcan dulci acrisori
Castraveti la borcan dulci acrisori
4 porții
40 min
Foarte ușor
4.1 / 5
Rețetă TOAST CU RILLETTE SI MURATURI
TOAST CU RILLETTE SI MURATURI
12 porții
16 min
Foarte ușor
3.1 / 5

Rețete

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei