Petitchef

Miel Marocan cu Cous-cous si Naut

Aseara m-am intors la prima mea dragoste culinara - Jamie, desigur! Reteta asta e o veche preferata de a mea: miel frecat cu condimente si copt incet la cuptor, si apoi rumenit domol cu cous-cous si un sos de naut si ceapa inabusite in otet balsamic. Extra-yummy - garantez! (initial am invitat prieteni la masa, dar ei nu au putut veni si zau ca tare m-am bucurat ca nu am impartit cu nimeni :))


Fiind vorba despre o mancare slow-cooked am 2 vesti pentru voi: cea buna e ca se face foarte usor si cu un efort minim. Cea proasta e ca e gata cam in 3 ore, deci aveti grija sa nu va apucati flamanzi de treaba :D
Totusi, mai e o veste (nu stiu daca buna sau rea) - cand e gata e asa bun ca nu te mai poti opri din mancat si o sa vrei si a 2-a si a 3-a portie (miracolul slow-cooking-ului!)


The cast of characters:
o bucata de 500g de pulpa de miel, cate o lingurita de chimen, coriandru, seminte de fenicul, sare si fulgi de ardei iute + cateva ramurele de rozmarin,  3 cepe, o conserva de naut, un baton de scortisoara, cateva frunzulite de cimbru (sau o lingurita de cimbru uscat), 6 linguri de otet balsamic,  500ml supa de pui (sau un infam cubulet de supa + 500ml apa), 400g cous cous + vreo 2 maini de fructe uscate (eu am folosit merisoare, stafide si curmale - ar mai fi mers si caise sau smochine uscate, sau ce va mai place voua)o lamaie

Am zdrobit in mojar chimenul, coriandrul, feniculul, fulgii de ardei iute, sarea si rozmarinul si am frecat bine de tot mielul cu amestecul asta. Apoi l-am invelit in folie de aluminiu si l-am bagat in cuptorul bine incins, la 180g, sa se coaca incet, vreme de vreo ora.


Cu 15 minute inainte sa fie gata mielul, m-am reintors la datorie si am tocat marunt cele 3 cepe, pe care le-am calit in 2 linguri de ulei de masline, impreuna cu un praf de sare, cimbrul si batonul de scortisoara. Dupa 5-6 minute am adaugat si nautul scurs bine, impreuna cu otetul balsamic. Am lasat sa bolboroseasca incet pana ce totul a scazut si nautul si ceapa au capatat o aroma dulce-acrisoara incredibila :D


Cat despre cous-cous, acolo lucrurile sunt simple: clocotiti supa de pui si turnati-o peste cous-cous, cat sa-l acopere cu vreo 2 degete, acoperiti si asteptati 5 minute, pana ce devine pufos si umflat. In the meantime, tocati fructele uscate, care se alatura cous-cous-ului dupa cele 5 minute, impreuna cu un praf de sare si 1-2 linguri de ulei de masline.

Scoateti mielul din cuptor si lasati-l sa se odihneasca putin. Apoi taiati-l in felii groase de 2 cm si tot ce mai ramane de facut e sa asamblati grozavia:


Intr-o cratita cu fund gros (tuci in cazul meu, pentru ca Le Creusetul mult visat inca nu a devenit realitate..), puneti cam 2/3 din cous-cous. Distribuiti-l cat sa acopere si fundul si peretii cratitei (cam pe 5 cm inaltime). In fantanica asta de cous-cous turnati intai sosul de ceapa + naut, si apoi mielul feliat. Acoperiti cu restul de cous cous, si pe margini asezati jumatati de felii de lamaie (acum va spun ce e si cu lamaia asta :D)

Bagati cratita in cuptor si mai lasati-o vreo ora la foc mic, pana ce mielul e asa de fraged ca se dezintegreaza si cous-cous-ul acoperitor e auriu si usor crocant.


Acum - the final touch - amestecati 200ml iaurt cu un pic de sare si piper si cu miezul lamailor coapte (care devin extrem de dulci si aromate in ora petrecuta in cuptor).

Cu 2-3 linguri de iaurt si cu frunze de patrunjel deasupra e absolut perfect...


...si acum imi lasa gura apa cand ma gandesc!






Video sugerat

YouTube



Punctează această reţetă:

Rețete inrudite

Rețetă Miel umplut
Miel umplut
4 porții
1 oră
Foarte ușor
4.4 / 5
Rețetă Miel la cuptor cu rozmarin, miere si cartofi noi
Miel la cuptor cu rozmarin, miere si cartofi noi
4 porții
2 ore
Foarte ușor
4.3 / 5
Rețetă Miel marinat ... la cuptor
Miel marinat ... la cuptor
6 porții
45 min
Foarte ușor
4.3 / 5
Rețetă Supa de naut cu spanac
Supa de naut cu spanac
5 porții
50 min
Foarte ușor
3.1 / 5
Rețetă Pulpa de miel inabusita
Pulpa de miel inabusita
2 porții
2h10m
Ușor
3.5 / 5
Rețetă Naut prajit
Naut prajit
3 porții
20 min
Foarte ușor
4.8 / 5

Rețete

Articole conexe

Marocan Tajine sau tocanita la aburMarocan Tajine sau tocanita la aburKaab el ghzal - dulcele marocanKaab el ghzal - dulcele marocanFriptura de miel de PasteFriptura de miel de Paste

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic: