Petitchef

Pui la cuptor, in vas roman






Reteta asta nu e deloc o mare filozofie, I know :P...dar e extrem de gustoasa si simt ca trebuie sa v-o impartasesc :))
Aveti nevoie doar de-un vas de lut, traditional, simplu sau mai "cu creasta", ca al meu, hi, hi...
Noi l-am inaugurat de ziua lui Bogdi, cu mare succes :P ...gustul puiului fiind practic de nedescris, cu carnea moale si zemoasa si cu o crusta aurie si crocanta, la care-mi lasa gura apa si acum :D
Incredibil de simplu si incredibil de bun! :)



Nu aveti, asadar, nevoie decat de-un pui baban :)) ...de condimentele preferate, si de multa rabdare :P
...nu mai stiu exact cat l-am tinut la cuptor, dar oricum destul cat sa ma bombardeze ai mei cu intrebari, sfioase, de genul: Caaaand e gataaa??!!!!!????????? :)))



Deci, devreme ce povesti nemuritoare, de data asta, nu am sa va spun, hi, hi...am sa lansez doar pozele, ademenitoare sper :P



E foarte important de stiut ca inainte de prima utilizare, vasul nou va fi periat pentru a indeparta praful, dupa care va fi spalat cu apa fierbinte si apoi cufundat, atat vasul cat si capacul acestuia, in apa rece timp de aproximativ 1 ora; de-abia dupa aceea puteti aseza pe fundul vasului, uns usor cu ulei, puiul bine condimentat:


Puiul se pune in cuptorul rece, nu incalzit dinainte...caldura trebuie sa creasca treptat, pentru a evita riscul de a se crapa...
Il puteti lasa la 180-200 grade C., iar in ultimele 10-15 minute il lasati fara capac, pentru a se rumeni frumos:



Puiul s-a facut, practic, in sos propriu...


...un sos extrem de gustos pe care l-am turnat fara nicio remuscare peste garnitura de cartofi crocanti...pe care i-am asortat unei delicioase salate de ridichi...da, (inca) de la noi din gradina :))




...si totusi, la finalul apoteotic al acestei postari, hi, hi...am sa adaug cateva cuvinte, poate folositoare celor care au norocul sa aiba o/un astfel de oala/vas in bucataria proprie ;)

Vasul roman este realizat manual, din lut, un material poros ce absoarbe apa, aceasta formand in timpul incalzirii treptate in cuptor un strat de aburi atat in interiorul vasului cat si in cuptor. Alimentele pregatite astfel isi pastreaza savoarea naturala, iar friptura va avea o coaja crocanta, dar va fi moale si suculenta la interior.
Vasul roman se preteaza pentru prepararea oricaror tipuri de alimente: orice fel de carne, garnituri (legume, orez, etc.) ori feluri de mancare combinate.
Prepararea in suc propriu a alimentelor favorizeaza pastrarea gustului lor natural, permitand o digestie usoara si sanatoasa. De asemenea, in vasul roman alimentele se pot gati si fara grasime, fiind indicat in prepararea meniurilor dietetice.






Comentarii:

03/03/2013

Ok

(0) (0) Abuz

Punctează această reţetă:
Generează alt cod de securitate  = 

Rețete inrudite

Rețetă Pui la cuptor, cu usturoi si mamaliguta
Pui la cuptor, cu usturoi si mamaliguta
4 porții
50 min
Foarte ușor
4.7 / 5
Rețetă Pui la cuptor cu legume
Pui la cuptor cu legume
4 porții
45 min
Foarte ușor
4.6 / 5
Rețetă Pui cu taitei (expres)
Pui cu taitei (expres)
1 porții
30 min
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Pui cu lamaie la cuptor
Pui cu lamaie la cuptor
4 porții
30 min
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Pui la cuptor-Petitchef
Pui la cuptor-Petitchef
4 porții
1 h 40 m
Foarte ușor
4.8 / 5

Rețete

Articole conexe

Cartofii - fel de mancare sau garnitura? Cartofii - fel de mancare sau garnitura? Salata de sfecla rosie cu piept de pui si maioneza Salata de sfecla rosie cu piept de pui si maioneza Retete cu…piept de pui Retete cu…piept de pui

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei