Bulzul ciobanesc - singurul produs autentic romanescBulzul original sau ursul de mamaliga este o reteta ciobaneasca autentica. Pe cat de simpla e preparea lui, pe atat de opulent e gustul. Se ia o bucata de mamaliga vartoasa maricica, se da forma unei bile mai mari sau a unei gutui, se umple cu branza de burduf si se coace pe jar, obligatoriu pe lemne de brad.
Coborat de la munte, din jarul de la stana, bulzul a fost introdus in meniul orasenesc, castigand pe de o parte popularitate, sacrificandu-si pe de alta parte identitatea sa ciobaneasca. Bulzul original este o reteta ciobaneasca autentica. Ciobanul isi cocea bulzul, de cele mai multe ori, direct pe jar, acesta avand forma unor bulgari de mamaliga umpluti cu branza de burduf. Acesti bulgari de mamaliga cu branza de burduf se mai numesc la unele poale de munti, urs de mamaliga sau gasca de mamaliga.

Se poate servi ca aperitiv sau ca o gustare rapida.