Cateva lucruri amuzante despre morcoviCu totii stim motivele sau cel putin unele dintre ele, pentru care ar trebui sa includem morcovii pe lista legumelor cu multiple beneficii pentru sanatate, insa noi ne-am gandit sa va impartasim si cateva curiozitati sau lucruri amuzante despre aceste radacinoase.






Daca nu stiati:

  • Morcovul salbatic se numeste dantela Reginei Anne;
  • Cel mai lung morcov din lume a fost crescut de Joe Atheron de la Mansfield Woodhouse, Nottinghamshire in 2007 si a masurat 5.84 metri lungime;
  • Cel mai greu morcov din lume a cantarit 8,61 kg si s-a inregistrat in anul 1998;
  • Morcovii au fost mai intai cultivati ca un medicament si nu ca un aliment;
  • O persoana consuma in medie de-a lungul vietii ~ 10866 morcovi;
  • Grecii antici au numit morcovii "Karoto" ;
  • Morcovii produc mai mult alcool distilat decat cartofii;
  • Cuvantul japonez pentru morcov este "Ninjin";
  • In anii 1600, in Anglia, femeile obisnuiau sa poarte in par si sa isi decoreze palariile si rochiile cu flori de morcov;
  • Iepurii salbatici nu mananca morcovi!
  • Morcovii nu sunt intotdeauna de culoare portocalie. Pot fi de culoare violet, alb, rosu sau galben;
  • In prezent, cel mai popular, in lumea occidentala, este morcovul portocaliu, in timp ce in China si Japonia este preferat sortimentul rosu;
  • Consumul exagerat de morcov sau de suc de morcovi duce la schimbarea culorii pielii, fenomen numit Carotenodermie, care semnaleaza prezenta unei cantitati crescute de caroten in piele, mai mare decit organismul poate asimila;
  • China produce 274.900.000 de tone de morcovi pe an;
  • Trei morcovi va dau suficienta energie pentru a merge trei mile;
  • O lingurita are aproape 2000 de seminte de morcov.
  • Orasul Holtville din California se intituleaza „Capitala Morcovului“ datorat in parte si festivalului anual de morcovi;
  • In Olanda, morcovul a fost cultivat din secolul al XVII-lea si, datorita culorii sale, a devenit emblema luptei pentru independenta.