10 lucruri interesante despre dovlecei

marți 9 aprilie 2013 21:25
10 lucruri interesante despre dovlecei

Dovleceii sau varianta italiana (zucchini, care au o culoare verde aprins sau mai inchisa) sunt in general legume perisabile, asa ca va recomandam sa cumparati doar cantitatea de care aveti nevoie.

Daca alegeti varianta tanara, nu mai este nevoie sa le scoateti semintele, in plus va puteti bucura si de florile de un galben glorios cu nervuri verzi, care sunt deosebite, prajite. Atentie! Florile trebuie sa fie intr-o stare buna, nu uscate sau ofilite.

Pastrati in punga de plastic, in compartimentul de legume din frigider, dovleceii pot rezista in stare buna cam 4 zile.

Iata si cateva lucruri interesante despre dovlecei:

  1. Dovleceii contin 95% apa;
  2. Un dovlecel are doar 25 de calorii, in comparatie cu un cartof copt, care are, de exemplu, 130 de calorii;
  3. Dovleceii mici nu au seminte, insa cei mari se curata usor pentru a fi umpluti;
  4. Dovlecelul verde-galbui isi pastreaza culoarea si dupa gatire;
  5. Cel mai simplu mod de a pregati dovleceii: taiati-i in felii subtiri, puneti-i pe gratar si serviti-i cu mujdei de usturoi verde;
  6. Floarea de dovlecel este comestibila. Florile de dovlecei prajite sunt considerate o delicatesa;
  7. Conform unor informatii sustinute de Organizatia Mondiala a Sanatatii, substantele nutritive si vitaminele gasite in dovlecei pot ajuta la prevenirea cancerului si a bolilor de inima;
  8. In cazul dovleceilor, mai mare nu inseamna neaparat mai bun. Cei mici sau mijlocii sunt cei mai gustosi, iar cei cu o culoare mai inchisa, sunt mai bogati in substante nutritive;
  9. Nu au grasimi, colesterol, sunt bogati in vitamina C si contin mai mult potasiu decat o banana;
  10. Fierb foarte repede, datorita continutului mare de apa;

Poti fi preparati in numeroase moduri: copti, preparati la abur, fierti, fripti pe gratar, prajiti, piure sau consumati cruzi in salate.

Daca duceti lipsa de inspiratie, mai jos aveti o colectie de retete.



Comentarii

Notează articolul:

  • pagina 1 / 2

Hary

Eu prepar dovlecei cu ulei, ceapa,apa,1 rosie,1 lingura de orez ,o lingurita de zahar , o lingura suc de lamaie si dovlecei felii, este OK

abuz

anonymous

F.buni,multumiri pt retete

abuz

anonymous

Foarte buni

abuz

anonymous

Multumesc mult pentru Retete , am foarteee multi dovlecei in gradina vara si ii voi pregati dupa Retetele Dumneavostra .

abuz

anonymous

Totul e exelent

abuz

anonymous

Ii ador

abuz

anonymous

(Y)...

abuz

anonymous

Dovleceii mei din gradina au culoare f, inchisa, aproape neagra. De ce ?

abuz

anonymous

Excelent !

abuz

anonymous

Dovleceii ... iti vine sa-i mananci cu ochii, dar gatiti in fel si chip!

abuz
  • pagina 1 / 2