Cele mai sanatoase moduri de a pregati vinetele!Vanata este de fapt un fruct si face parte din aceeasi familie ca si tomatele si cartofii. In starea lor naturala, pot avea un gust usor amar, dar acest lucru poate fi remediat in timpul prepararii.
Vinetele au o aroma buna, bogata dupa ce au fost fierte, si pot completa cu usurinta multe feluri de mancare. Sunt versatile si pot fi fierte, prajite in ulei sau pe gratar, umplute si coapte. Sunt o sursa buna de fibre dietetice si potasiu, sunt bogate in acid folic, magneziu si cupru. Un alt beneficiu este acela ca, vinetele contin antioxidanti care ajuta la protejarea celulelor creierului, iar continutul de potasiu ajuta la stimularea inimii, fiind indicat consumul acestora de catre persoanele cu probleme cardiace.

Vinetele sunt foarte sarace in calorii - exista doar 14 de calorii intr-o jumatate de cana de vinete fierte sau 24 de calorii intr-o 100 gr. Datorita faptului ca au in compozitie 92% apa, nu contin multe substante nutritive, insa datorita procentului mare de apa si fibre, calmeaza atat foamea cat si setea, fara a ingrasa. Fibrele pe care acestea le contin ajuta la marirea ratei metabolismului scazand nivelul de colesterol.

Daca aroma vinetelor vi se pare prea amara, taiati-le pe lungime si sarati-le. Lasati-le sa stea 30 min., apoi clatiti-le bine. Eliminati excesul de apa. Prin acest procedeu, amareala va disparea si va impiedica si absorbtia in exces a uleiului sau a lichidelor.

Vinetele sunt adesea folosite in mancaruri grase, cu multe calorii, insa, cu toate acestea, exista cel putin trei moduri sanatoase de preparare a vinetelor, care contribuie la o alimentatie sanatoasa si hranitoare.

La gratar – reprezinta unul dintre cele mai sanatoase moduri de a gati vinetele, dar si cel mai usor. Pregatite astfel se elimina mult din sarea si uleiul care ar fi adaugate in prajire.
Cum se pregatesc frigaruile de vinete? Taiati vinetele in rondele de dimensiuni de aproximativ un centimetru grosime. Alegeti bete de frigarui si introduceti pe acestea cate rondele va este permis. Ungeti rondele de vinete cu ulei de masline apoi presarati o cantitate mica de busuioc tocat, rozmarin, sau orice alta planta aromatica va place. Puneti-le pe un gratar incins pentru aproximativ 5 min. pe fiecare parte. Scoateti-le de pe frigaruie si mancati-le cu pofta!

Fierte - Vinete fierte sunt un alt mod sanatos si minunat, pentru a servi legume. Cand sunt preparate in mod corespunzator, vinetele fierte pot fi folosite ca o alternativa la piureul de cartofi, care contine de obicei cantitati mari de smantana, unt si sare.

Sugestie de preparare: Taiati vinetele in cuburi cam de 1,5 cm grosime si puneti-le la fiert intr-o oala cu apa fierbinte. Lasati sa fiarba cam 10 minute. Pentru a testa daca sunt fierte, intepati-le cu o furculita. Daca furculita se desprinde usor, atunci vinetele sunt gata. Scoateti oala de pe foc, si scurgeti apa. Puneti cuburile de vinete intr-un castron mare si picurati cateva linguri de ulei de masline extravirgin. Utilizati un mixer de mana pentru a amesteca vinetele cu uleiul de masline. Dupa ce amestecul a ajuns la consistenta pe care o doriti, presarati o cantitate mica de patrunjel tocat si serviti.

Coapte - Nutritionistii recomanda vinetele coapte, intrucat prin prajire s-ar distruge substantele nutritive pe care acestea le contin, devenind cancerigene. Coapte, vinetele pot fi folosite ca si garnitura la orice masa.
Sugestie: Se spala vinetele, ca si atunci cand se pregatesc vinete la gratar, se taie in felii, de dimensiuni de aproximativ un centimetru grosime. Se aseaza pe o foaie de copt unsa cu un pic de ulei de masline si se coc timp de10 minute. Se scot din cuptor si se servesc.