Cum gatim bamele?

Bamele sunt inrudite cu bumbacul si cocotierul si se folosesc in mai toate bucatariile din zonele calde, din Cipru pana in Brazilia si India. In tara noastra sunt des cultivate in judetele din sud (Giurgiu).

Fructele sunt culese necoapte (lungime sub 7 cm) si mancate ca legume, iar frunzele pot fi folosite la ingrosarea supelor. In tarile arabe, bamele sunt folosite mai ales pentru prepararea unor supe groase cu alte legume si cu carne. De la bame pot fi consumate si florile (superbe si comestibile) – in decoruri, salate.

Bamele sunt folosite in bucatariile din India, Brazilia si insulele Caraibe si adorate de catre bucatarii japonezi. Mancarea japoneza de bame in tempura (pané) este servita cu sos de soia.

Bamele sunt foarte bune si crude. Trebuie doar sa fie bine spalate. Nu este necesar sa le curatati de coaja.

Capsulele sau pastaile bune pentru gatit sunt cele tinere (3-4 cm), cu pastaia frageda. Cele batrane au invelisul tare (fibros, cu multa celuloza). Cand se fierb, coaja lor elimina un suc cleios, mucilaginos, respingator pentru unii dintre noi. Pentru a inlatura acest neajuns, va spunem un secret: 1 kg de bame se fierbe numai 5 minute intr-un de litru de apa in care se pun 50 ml otet si o lingurita rasa de sare. Se stinge focul si se acopera vasul pentru 15-20 minute. Apoi bamele se scot si se limpezesc in mai multe ape reci, pana cand se curata de substanta mucilaginoasa. Se pregatesc in functie de preferinte.

Bamele taiate rondele sau alte forme pot fi adaugate spre sfarsit in supe, ciorbite, tocanite pentru copii si intreaga familie. Pot fi preparate la aburi (intregi sau sectionate transversal), adaugate la muraturi, folosite pentru ingrosare sosuri si supe (4 bame/litru de lichid). Se combina excelent cu rosii si sosuri pe baza de rosii. Cele mai populare mancaruri de bame sunt supele de legume cu bame, bame cu rosii si salata de bame.