Mâncăruri delicioase pentru postul Crăciunului

În mai puțin de o luna începe postul Nașterii Domnului ce debutează, potrivit calendarului creștin ortodox, pe 14 noiembrie și se încheie în ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie. Românii sunt un popor credincios ce respectă perioada de post și din punct de vedere al restricțiilor alimentare. Chiar dacă postul Crăciunului este mai puțin restrictiv decât postul Paștelui, în această perioadă este interzis consumul alimentelor de origine animală; singura excepție este peștele și produsele derivate din pește al căror consum este premis în anumite zile.


Postul Crăciunului este mai ușor de trecut atunci când stăpânim arta de a găti deoarece ne putem crea propriile rețete de post sau putem folosi rețete cunoscute a căror reșită este sigură. Dacă în urmă cu 20-30 de ani alimentele de post ale românilor erau cartofii și fasolele, acum legumele importate sau cele cultivate în sere, în extrasezon, ne oferă posibilităti nelimitate de a găti mancăruri delicioase de post, sănătoase și consistente care să suplinească cu succes lipsa cărnii și a lactatelor din alimentație pe perioada celor 40 de zile de post.


Ciupercile sunt la mare căutare în perioada postului deoarece reprezintă un bun înlocuitor al cărnii în cazul preparatelor care sunt gătite în mod tradițional folosindu-se carne. Sărmăluțele de post cu ciuperci și morcov, ciupercile umplute cu legume la cuptor, sote de ciuperci cu mujdei de usturoi, foietaj cu ciuperci, ciupercile la grătar cu branză de soia sunt doar câteva rețete de post care vă vor face să priviți altfel perioada de post.


Postul Crăciunului va părea mai puțin restrictiv dacă în această perioadă consumăm dulciuri de post; astfel avem senzația că nu suntem privați de atât de multe alimente gustoase. Un desert face întotdeauna minuni, oferindu-ne voia bună de care ducem lipsă uneori. În bucătăria românească există numeroase dulciuri de post atât de gustoase încât pot fi consummate cu success și în afara perioadei de post. Plăcinta cu mere, plăcinta dovleac sau plăcinta cu nucă sunt nelipsite din meniul oricărui restaurant cu specific românesc. Gogoșile simple sau gogoșile cu dulceață sunt foarte apreciate la orice vârstă, în timp ce merele coapte umplute cu miere, nuci și scorțisoară transformă o seară obișnuită petrecută în familie într-un moment special petrecut alături de cei dragi.


Produsele de post pregătite în casă sunt foarte gustoase și sănătoase; nutriționiștii recomandă pentru o dietă echilibrată și pentru detoxifierea organisnului consumarea periodică a produselor de post – legume, fructe, cereale.