Merele, fructe de toamnă sănătoase, parfumate și gustoase

Fructele de toamnă, adevărată comoară de vitamine și fibre, pe cât sunt de sănătoase, pe atât sunt de gustoase, specialiștii nutriționiști recomandând consumul lor din belșug pe toată durata sezonului de toamnă.


Merele, perele, prunele, nucile, strugurii, gutuile sau fructele de pădure ca măceșele sau cătina sunt fructe bogate în vitamine și fibre, foarte apeciate în nutriție și în cosmetică. Bucătaria tradițională românească acordă o atenție specială acestor fructelor de toamnă din care se pot obține deserturi speciale cum sunt plăcinta cu mere și gutui, tarta cu prune și nuci sau tortul cu mere, nucă și ciocolată.


Românii consumă cu plăcere fructele de toamnă în stare proaspătă, uscată sau sub formă de dulcețuri și compoturi; aproape că nu există gospodină care să nu pregătească pentru iarnă delicioase gemuri de mere, pere și gutui sau binecunoscutul magiun. O dulceață mai sofisticată este dulceața de struguri care poate fi consumată ca atare sau folosită pentru ornarea prăjiturilor și a torturilor.


Fructele de toamnă autohtone sunt delicioase, parfumate și dacă le achiziționăm din piețele tradiționale șansele noaste de a cumpăra fructe cultivate tradițional cresc. În lunile de toamnă nu ar trebui să lipsească din meniul zilnic cel puțin 2-3 fructe de sezon; consumul zilnic de fructe de toamnă reduce apetitul pentru dulciuri, ajutându-ne să slăbim și să fim energici și pozitivi. Prin conținutul crescut de antioxidanți, vitamine, fibre și minerale, fructele de toamnă reglează digestia și tranzitul intestinal, revitalizează tenul și reduc stresul.


Unul dintre cele mai valoroase fructe de toamnă este mărul al cărui conținut scăzut de calorii îl recomandă cu succes și în dietă. Consumate frecvent, merele au un important rol de prevenție în cazul cancerului de colon și de ficat. Merele întăresc sistemul imunitar, asigură o bună detoxifiere a organismului, previn îmbătrânirea și stimulează producția de colagen. Merele se numără printre cele mai accesibile fructe de pe piața românească, varietatea de soiuri de mere existentă în piețe făcând uneori dificilă alegerea. Gustoase și sănătoase deopotrivă, merele sunt vedetele multor rețete de dulciuri delicioase, ușor de preparat și ușor de mâncat.