Paella – o mancare de 5 stele culinare

Nutritiva, vibranta si fara pretentii, Paella a ocupat un loc de cinste timp de multe secole in bucataria spaniola.

Paella este un fel de mancare traditional, din Spania. Originara din Valencia, a fost preluata de catre multe alte provincii spaniole, fiecare adaugandu-si nota de originalitate.

Acest amestec colorat de orez aromat cu sofran si diferite tipuri de carne, numit Paella provine de la „paellera”, vasul in care se gateste (o tigaie plata, rotunda, cu doua manere) pregatita in mod traditional in aer liber, la un foc de lemne. Dimensiunea vasului sau tigaii depinde de numarul de portii pe care doriti sa-l gatiti. Cantitatile de ingrediente sunt relative si nu conteaza daca utilizati mai mult dintr-unul sau mai putin din altul. Ingredientele cheie sunt fructele de mare proaspete, sofranul si boiaua de ardei.

Pentru a face o paella, sotati in primul rand carnea, cum ar fi carnea de pui, carnea de porc, iepure, sau fructe de mare (scoici, creveti, midii, raci sau calmar). Folositi ulei de masline si condimentati cu ceapa, usturoi si ierburi. Apoi adaugati orez (de preferinta cu bobul rotund), rosiile si sofranul si fierbeti totul la foc mic.

Exista literalmente sute de moduri de a gati o paella si fiecare bucatar are o reteta preferata. Iata mai jos care sunt cele mai cunoscute tipuri de paella:

  • Paella Valenciana - este paella originala si este facuta din carne de pui, carne de porc si / sau iepure. In aceste preparat nu exista fructe de mare.
  • Paella Marisco - o paella cu fructe de mare ce va contine creveti, midii si calamar. Acest tip de paella este mai greu de gatit intrucat calmarul este dificil de pregatit.
  • Paella Mixta - este un amestec de carne si fructe de mare.
  • Arroz Negro - contine fructe de mare fierte in cerneala calmar.
  • Fideuà - O paella facuta cu taitei in loc de orez.
  • Paella vegetala sau vegetariana

Clasica farfurie spaniola de orez, paella, poate fi o masa perfecta pentru un week-end, atunci cand vrei sa adaugi ceva fantezie in bucatarie, si totusi sa fie simplu de gatit. Paella se poate face cu aproape orice tip de carne sau de legume, si cea mai buna este atunci cand este facuta in functie de gusturile proprii. O sticla de vin bun, salata, paine, este tot ce ai nevoie pentru a face o cina delicioasa alaturi de o paella minunata.