Pleurotus sau ciupercile scoica

Ciupercile reprezinta o valoroasa sursa de aminoacizi esentiali, in structura proteinelor din compozitia chimica a ciupercilor fiind prezenti toti aminoacizii esentiali: leucina, izoleucina, treonina, valina, metionina, fenilalanina, histidina, lizina, triptofanul, tirozina.

Ciupercile Pleurotus constituie un aliment dietetic foarte indicat pentru alimentatia omului. Au un continut ridicat de proteine, fiind aproape un inlocuitor al carnii. Contin de asemenea glucide, acizi organici, saruri minerale si sunt adevarate izvoare de vitamine, in special cele din complexul B si vitaminele D.

Ciupercile reprezinta un aliment care poate completa si reechilibra meniurile bogate in grasimi sau sarace in subsubstante proteice. Ciupercile pot fi consumate ca aliment dietetic, deoarece nu contin amidon, iar grasimile se gasesc in cantitati reduse, doar sub forma combinata: fostatide, lecitine, agaricine, ergosterine.

Digestibilitatea ciupercilor este oferita si de o enzima pe care o secreta, tripsina, care detine un rol deosebit in procesul de digestie.

Ciupercile Pleutorus le puteti gati in orice fel doriti: prajite cu usturoi, pane, insalate, in ciorbe, puse pe gratar, tocanite, le puteti folosi la placinte, pateuri, sarmale. Se fierb, se scurg de apa si apoi se gatesc.

Atentie mare la fiert (pentru ciulama sau salata): nu le fierbeti mai mult de 15-20 de minute, altfel se intaresc si se fac "buretoase".

Pleurotus-ul e ciuperca ce se preteaza cel mai bine a inlocui carnea in snitele sau chiftele, iar aroma de nuca cruda face ca preparatul in cadrul careia se folosesc ca ingredient, sa aiba o savoare diferita de celelalte mancaruri cu ciuperci.

Ciupercile scoici sunt utilizate in numeroase feluri de mancare, deoarece capacul este subtire si poate fi gatit rapid. Bucatari asiatici le rup pur si simplu in dimensiunile dorite si le arunca in wok –ul lor la prajit.

Daca pregatiti un fel de mancare care necesita un timp indelungat de fierbere si doriti sa adaugati si Pleurotus, adaugati ciupercile in ultima etapa de gatit.

Ca sa identificati usor Pleurotus, trebuie sa remarcati urmatoarele caracteristici:

  • piciorul este intotdeauna de culoare alba si reprezinta o continuare a palariei facand corp comun cu ea;
  • culoarea palariei ciupercilor Pleurotus, respectiv cuticula palariei, este vanata, galbena, bruna, cenusie;
  • palaria cu stratul de lamele dispus inferior are forma de scoica;
  • palaria este neted, fara striatii;

Pleurotus sunt ciuperci albe foarte apreciate pentru carnea versatila, textura catifelata si aroma usoara.