Raw (food) nu e chiar atat de rau!

Gatitul este gandit pentru a denatura enzimele prezente in mod natural in alimente. Potrivit adeptilor dietei, enzimele sunt forta de viata a unui produs alimentar, ce ne ajuta la digestia alimentelor si la absorbirea nutrienților.

Dieta Raw Food porneste de la ideea ca enzimele reprezinta forta alimentelor (fara a fi distruse de foc), iar aceste enzime vitale ne permit sa digeram mancarea fara sa apelam la enzimele noastre digestive.

De la aparitia ei si pana acum a inregistrat o evolutie spectaculoasa, la ora actuala existand numeroase carti cu retete extrem de complexe pentru aceasta dieta, bloguri, demonstratii video, restaurante “raw”, si tot mai multe vedete care sunt adeptele acestui stil de viata.

Exista multe feluri de raw foodisti, insa marea majoritate nu consuma produse animale deloc.

Pe de alta parte, nu toate alimentele raw se consuma ca atare. Anumite seminte se lasa la incoltit, altele se lasa la inmuiat, unele fructe se usuca, multe fructe si legume sunt centrifugate pentru a prepara sucuri, sosuri, creme. Se accepta si aparatele care deshidrateaza fructele sau legumele, cu ajutorul unui aer cald, care insa nu depaseste temperatura de 46̊ C.

Exista 4 categorii de diete raw food:

  • Vegetarienii raw - Aproape totul trebuie sa fie crud. Singurele produse de origine animala pe care le accepta acestia sunt ouale si lactatele.
  • Veganii raw - nu se accepta nici un produs de origine animala, majoritatea produselor consumate fara preparare la foc sau abur.
  • Omnivorii raw - consuma orice produs, de origine animala sau vegetala, insa de cele mai multe ori neprocesat.
  • Carnivorii raw - consuma carne, insa numai crud.

Cum preparam alimentatia cruda?

Preparatele fara foc sunt foarte rapid de facut si daca ai la dispozitie un robot sau un blender, deshidrator, storcator, etc.

Ca si metode avem:

  1. Prin inmuiere si germinare
  2. Germinare
  3. Deshidratare
  4. Amestecarea/Tocarea
  5. Fermentare
  6. Decapare
  7. Stoarcere