Planta aromatica versatila, busuiocul este o prezenta tipica in bucataria mediteraneana, dar caracterizeaza si zone culinare mai exotice precum cea thailandeza sau vietnameza.
In cazul bucatariei mediteraneene, aroma este completata de rosii, cu care se combina de minune, dar si cu uleiul de masline, lamaia, usturoiul sau ceapa. Proaspat sau uscat, se pune in sosurile de tomate si in sosurile albe, cu care se consuma pastele, pizza si unele salate.
De asemenea, busuiocul este foarte apreciat, mai ales in bucataria asiatica, ca aromatizant in salatele de fructe, in compoturi si chiar in dulceturi. Adaugat in salate, busuiocul se combina cu frunze de patrunjel, de menta, cu tomate taiate marunt si cu frunze de salata verde.
Bucataria chineza si taiwaneza foloseste specialitati de busuioc proaspat sau uscat pentru supe (ex. gēngtāng) si pui prajit.
In Nordul Africii si in Orientul Mijlociu se prepara o bautura energizanta, punand intr-o sticla un litru de apa, patru linguri de miere si 1-2 ramurele uscate de busuioc. Se lasa totul sa macereze vreme de 12 ore, dupa care preparatul obtinut se filtreaza si se bea in mai multe reprize.
Exista numeroase specii de busuioc; unele au arome care amintesc de ananas, lamaie, scortisoara sau cuisoare, altele au frunze frumoase violet. Varietatea numita busuioc sfant (Tulsi) este o parte esentiala a unui curry thailandez autentic.
Iata cateva idei de servire:
- Combinati busuioc proaspat tocat cu usturoi si ulei de masline pentru a face o varietate de pesto, care poate fi servita cu paste, somon si de ce nu, cu bruschete.
- Bucurati-va de un gust traditional italian, prin stratificarea frunzelor de busuioc proaspete, peste felii de rosii si branza mozzarella pentru a crea o salata colorata si delicioasa - caprese;
- Faceti un piure din busuioc, ulei de masline si ceapa intr-un blender si adaugati la supa de tomate;
- Bucurati-va de o ceasca calda si revigoranta de ceai de busuioc realizata prin infuzia frunzelor de busuioc tocate, in apa clocotita timp de opt minute.
Comentarii:
Mai bine te dregi pe tine insati, nu busuiocul
Planta versatila? Conform DEX online adica "Schimbăcĭos, nestatornic, venal, care se schimbă după interes" Ma ce planta o mai fi si asta? Se pare ca nu cunosti sensul cuvantului versatil!
Folosesc de la aperitiv pana la ceai
Este grozav .il folosim la ceai
Folosim busuiocul,f.bun