Secretul pe care îl știe orice bunică: de ce mucegaiul cu o gaură în mijloc face prăjiturile și budincile mai pufoase și mai perfecte

Monday 13 October 2025 14:09 - Mirella Mendonça
Secretul pe care îl știe orice bunică: de ce mucegaiul cu o gaură în mijloc face prăjiturile și budincile mai pufoase și mai perfecte

Faimoasa formă cu gaură în mijloc, numită și formă de budincă sau formă de tort cu horn, s-a născut în Europa, inspirată de rețete tradiționale precum Gugelhupf, un tort tipic din Austria, Germania și Ungaria.

Acest design a apărut ca o soluție practică: cuptoarele vechi nu aveau căldura bine distribuită, astfel încât gaura centrală le ajuta să se coacă uniform, împiedicând ca centrul să devină crud în timp ce părțile laterale se ardeau.


Când să îl utilizați?

Brazilia: Tortul bunicii cu o gaură în mijloc

În Brazilia, forma a devenit populară nu numai pentru budinci, ci și pentru prăjiturile tradiționale de casă: cu făină de porumb, portocale, morcovi, ciocolată. A devenit aproape un simbol al afecțiunii - imaginea clasică a tortului bunicii care iese cald din cuptor, întotdeauna cu o gaură în mijloc.

Pe lângă dulciuri, mucegaiul este folosit și în preparatele sărate tipice, cum ar fi cuscuz paulista și prăjitura sărată cu pui.


Portugalia: locul de naștere al budincii de lapte

În Portugalia, această formă a ocupat locul central în deserturi. Budinca portugheză, renumită pentru utilizarea multor ouă, este posibilă numai datorită formei cu gaură, care garantează o gătire regulată la bain-marie.

Acest obicei a traversat Atlanticul în timpul colonizării și a prins rădăcini în cofetăria braziliană. Până în prezent, "forma de pudim" este utilizată atât în Portugalia, cât și în Brazilia.


Modernizare și permanență

De-a lungul timpului, au apărut forme antiaderente, din silicon și chiar decorate. Dar principiul a rămas același: gaura centrală accelerează și îmbunătățește gătitul, menținând tradiția vie atât în Portugalia, cât și în Brazilia.

Rețetele sunt aici





Tort de morcovi umplut cu cheesecakeRețetă Tort de morcovi umplut cu cheesecake

Tort de morcovi...cu cheesecake? Urmati pasii de preparare si nu veti da gres in realizare :)


Gâteau cu skyr si pepite de ciocolatăRețetă Gâteau cu skyr si pepite de ciocolată

Cu o consistență între iaurt și crema de brânză, skyr este o specialitate islandeză extra cremoasă. Mai scăzut în grăsimi decât iaurtul „în stil grecesc”, este foarte bogat în proteine ​​(de 2,5 ori mai multe decât iaurtul clasic). Vă lăsăm cu...

Mirella MendonçaMirella Mendonça
Sunt responsabil editorial la Petitchef (Portugalia și Brazilia) și o mare pasionată de călătorii și gastronomia mondială, mereu în căutarea unor noi arome și experiențe. Totuși, deși îmi place să explorez deliciile diferitelor culturi, bucătăria mamei mele va rămâne mereu preferata mea, cu acel gust unic pe care doar ea îl poate crea.

Comentarii

Notează articolul:
3.09/5, 11 voturi 2 comentarii

pHqghUme

E

abuz

Carmen

Cum ,,nucegaiul"?
E vorba desprf o tava, o forma pentru prajituri.Ce cuvant ati tradus atat de gresit? Cum ,,nucegaiul cu o gaura la mijloc?"

abuz