9 lucruri pe care trebuie sa le stiti despre ghimbir

Ghimbirul a fost utilizat pe scara larga de catre vechii romani si a fost considerat un condiment foarte scump. O jumatate de kilogram de ghimbir echivala cu pretul unei oi intregi. Dupa caderea Imperiului Roman, ghimbirul s-a pierdut ca si utilizare, dar a devenit popular din nou, atunci cand a fost redescoperit in Europa.

Ghimbirul este o planta, dar este de multe ori cunoscut ca un condiment, cu o aroma distincta, puternica. Partea care este folosita ca mirodenie, este rizomul sau radacina de ghimbir.

Ce trebuie sa stiti despre Gimbir sau Ginger:

1. Ghimbirul ajuta la digestie

Ghimbirul este menit sa ajute la digestia alimentelor grase, precum si la descompunerea proteinelor.

2. Ghimbirul are multe beneficii pentru sanatate

S-a constat ca ghimbirul amelioreaza greata, raul de miscare, dar a fost recomandat si pentru greturile de dimineata cauzate de sarcina. Ajuta la reducerea inflamatiilor si imbunatateste circulatia. Aceasta radacina are doar 80 de calorii la 100 g si nu contine colesterol. Cu toate acestea, contine multe substanate nutritive esenatiale si vitamine, cum ar fi piridoxina (vitamina B-6), acid pantotenic (vitamina B-5), care sunt necesare pentru o sanatate optima.

3. Ca medicamentatie ayurvedica

Din felii de radacina de ghimbir, fierte in apa cu adaos de lamaie sau de suc de portiocale si miere, se face o bautura pe baza de plante, foarte des intalnita in medicina ayurvedica pentru a calma raceala, tusea si durerile in gat.

4. Proaspat este cel mai bun

Desi puteti utiliza in bucatarie ghimbir uscat sub forma de pudra, confiat (cristalizat) sau ghimbir murat, se pare ca aroma de ghimbir proaspat este cea mai buna. Beneficiile pentru sanatate sunt mai pronuntate daca se utilizeaza ghimbir proaspat.

5. Ghimbirul nu trebuie sa fie „ridat” sau de o culoare inchisa

Atunci cand alegeti ghimbir, uitati-va dupa un aspect proaspat, cu tulpini ferme si fara aspect de zbarcit sau cu o culoare inchisa.

6. Uiteala variaza

Asa cum uiteala variaza la ardei, tot asa variaza si la ghimbir. In general, ghimbirul tanar, proaspat are o aroma mai putin intensa, legata probabil de diluarea simpla si de continutul de apa.

7. Din ghimbir se face un ceai excelent

Cateva feliute de ghimbir infuzate timp de 5 minute pot inlocui nevoia de a consuma ceva dulce. Se poate servi cu miere, in functie de preferinta.

8. Ghimbirul poate fi pastrat proaspat in frigider

Ghimbirul este cel mai bine depozitat necuratat, si pastrat la temperaturi mai scazute. Pentru a preveni uscarea, il puteti pune intr-o punga de plastic sau intr-un vas cu capac etans.

9. Ghimbirul poate da dependenta

S-a constatat ca, consumul excesiv poate cauza dependenta, dar cu toate beneficiile pentru sanatate, dependenta nu ar fi chiar o problema!