Branza cu mucegai sau Branza AlbastraBranza albastra reprezinta astazi branzeturile considerate elegante si pretentioase, fiind usor de recunoscut datorita aspectului marmorat, dat de mucegaiul adaugat in fabricarea acestuia. Nu va speriati de mucegai! Culturile sunt adaugate intr-un proces controlat in fabricarea branzei albastre si sunt derivate din genul Penicillium. Cele mai utilizate culturi de mucegai sunt Penicillium Roqueforti si Penicillium Glaucum. Aceste ciuperci se gasesc de obicei in natura si au fost "descoperite" intamplator acum multe secole cand branza era lasata la maturat in pesterile umede si reci.

Branza albastra are o textura nici prea moale, nici prea tare, uneori fiind faramicioasa odata ce o tai. Inainte de servire ar trebui sa fie adusa la temperatura camerei.
Branza albastra poate sa fie maruntita in salate sau se poate crea un dressing care va echilibra aroma amara a unor verdeturi. O puteti asocia cu paine, biscuiti sau fructe pentru un aperitiv, sau o puteti lasa sa se topeasca pe paste sau carnea facuta la gratar.
Branza cu mucegai cu un gust mai putin picant se asociaza cu vinuri albe, usoare, din fructe, in timp ce varianta picanta prefera vinurile rosii, puternice.Vinurile semidulci sau dulci, cum ar fi Cavernet, Zinfandel, Chardonnay sau Sauvigon Blanc completeaza gustul sarat al branzei albastre.

Cele mai cunoscute sortimente sunt:
Bleu d'Auvergne (Franta) - este o branza moale, facuta din lapte de vaca si cu un prodeceu de maturare de 2 luni. Nu este foarte sarata, in comparatie cu celalte tipuri de branza albastra, este cremoasa si cu o aroma de unt;
Bleu de Gex (Franta) - este o branza semi-moale, recunoscuta dupa textura foarte cremoasa, facuta din lapte de vaca. Procesul de maturare dureaza cel putin 3 saptamani.
Blue Castello (Danemarca) – este o branza moale, cu un gust picant, facuta din lapte de vaca.
Cabrales (Spania)- este o branza albastra cu o consistenta semi-ferma, facuta din lapte de vaca, si cu un gust usor acid.
Cambozola (Germania)- este cu o consistenta moale, din lapte de vaca moale. Este cunoscuta ca Brie Albastru si are un gust mai bland decat Gorgonzola.
Cashel Blue (Irlanda) - este o branza semi-moale, cremoasa, plina de savoare. Procesul de maturare dureaza intre 8-14 saptamani.
Danish Blue (Danemarca) - are o consistenta semi-moale, cu un gust sarat si picant. Danish Blue este facuta din lapte de vaca iar procesul de maturare dureaza intre 8-12 saptamani.
Fourme d 'Ambert (Franta) - Fourme d'Ambert este o branza din lapte de vaca, cu o consistenta semi tare. Procesul de maturare dureaza intre1-4 luni.
Gorgonzola (Italia) - Gorgonzola este una dintre cele mai populare branzeturi albastre. Aceasta se face din lapte de vaca si de capra. Are o textura moale si un gust sarat. Procesul de maturare dureaza intre 3-4 luni.
Maytag Blue (SUA) - Este o branza din lapte de vaca, cu o consistenta semi-ferma, produsa in Newton, Iowa.
Roquefort (Franta) - Este o branza din lapte de vaca, cu o consistenta semi-ferma. Roquefort are un gust picant si o textura sfaramicioasa, umeda. Procesul de maturare dureaza 3 luni.
Saga Blue (Danemarca) - Este o branza moale, din lapte de vaca, este similara cu Brie.
Saint Agur (Franta) - Este o branza moale din lapte de vaca. Procesul de maturare dureaza 2 luni, are o aroma usor picanta.
Shropshire Blue (Marea Britanie) - Este facuta din lapte de vaca. Procesul de maturare dureaza intre10-12 saptamani si are o aroma puternica si picanta.
Stilton (Anglia) - Este o branza semi-moale, din lapte de vaca. Procesul de maturare dureaza cel putin 9 saptamani. Branza Stilton este singura branza albastra din Anglia inregistrata ca marca comerciala.
Valdeon (Spania) - Se face din lapte de vaca sau lapte de capra, este o branza semi-moale, in varsta de 2-3 saptamani. Valdeon este cunoscuta pentru aroma sa intensa.