Caperele – condimentul nelipsit din bucataria mediteraneanaCaperele aromate, unice, picante, sunt mugurii infloriti ai unui arbust pitic. Arbustul de la care se recolteaza caperele are 50 de centimetri inaltime. Bobocii se culeg manual, in perioada mai-octombrie. In fiecare dimineata sunt rupti bobocii care au ajuns la dimensiunea potrivita (intre 10 si 16 mm).
In general, doar mugurii mici, de culoare crem sunt culesi manual in primele ore ale zilei si la scurt timp dupa recoltare, mugurii sunt spalati si lasati sa se usuce la soare pentru cateva ore inainte de a fi pusi in borcane si acoperite cu sare, otet, saramura sau ulei de masline.

Bobocii arbustului se conserva imediat dupa ce au fost culesi, altfel isi pierd aroma. Ei se pastreaza in saramura sau se marineaza. De asemnea, se marineaza si frunzele tinere, care pot fi folosite in salate. Caperele conservate astfel se spala inainte de a fi folosite in mancare, pentru ca sunt sarate.

Caperele sunt condimentul des intalnit in numeroase retete italiene, frantuzesti si grecesti, insa de multe ori sunt uneori confundate cu ansoa (pestele uscat si murat), deoarece ambele sunt recoltate din aceleasi regiuni si sunt procesate in mod similar.

Caperele nu lipsesc din bucataria mediteraneana fiind utilizate, in special, in bucataria italiana si cea cipriota. Nu in ultimul rand, caperele sunt folosite cu succes si in industria cosmetica. La ora actuala exista o multime de creme si lotiuni care au ca ingredient caperele.

In bucatarie, de obicei, caperele insotesc pestele afumat, fileurile de ansoa, carnea de miel sau de vita, insa pot fi folosite si in salate, pizza, maioneze, sosuri, orez sau aperitive pe baza de oua.

Cel mai cunoscut preparat care contine ca ingredient capere este "Tapenada Mediteraneana" - un sos-pasta care se prepara cu capere, masline negre si ansoa, amestecate cu ulei de masline si se serveste pe paine toast.

Caperele au proprietati de detoxifiere a organismului, actionand la nivel hepatic, renal, biliar, intestinal. Au un continut crescut in bioflavonoizi, substante cu caracter puternic antioxidant ce neutralizeaza radicalii liberi produsi in organsim. De asemenea caperele sunt bogate si in vitamina C si de asemenea in minerale si fibre.

Sunt alimente hipocalorice aducand un aport redus de calorii prin consumul lor de doar 23 calorii per 100g. Datorita substantelor continute au rol in stimularea metabolismului grasimilor si astfel in arderea mai buna a acestora.

Stiati ca: cele mai scumpe capere sunt cele care nu depasesc 10 mm si care se cultiva in Franta?