Crema de branzaCrema de branza este descrisa ca o branza proaspata, moale, tartinabila care se consuma in stare proaspata.
Are un termen de valabilitate scurt, cu o aroma usoara si un gust dulce.
La temperatura camerei, crema de branza se intinde cu usurinta si are o textura neteda si cremoasa.
Crema de branza este realizata dintr-o combinatie de smantana si lapte si nu este maturata sau invechita ca alte branzeturi, in schimb, pentru a se ajunge la consistenta dorita se adauga acid lactic. Unele branduri adauga de multe ori stabilizatori, cum ar fi guma de guar, pentru a obtine fermitatea necesara, deoarece continutul ridicat de grasimi al produselor lactate este predispus la separare.

Sortimentele de crema de branza facute fara stabilizatori pot fi mai sfaramicioase decat tartinabile, si au un termen de valabilitate relativ scurt, chiar si atunci cand sunt pastrate la frigider.

Versiuni ale acestui tip de branza au fost facute in Franta, incepand cu anul 1650, dar in 1880, un bine-cunoscut producator de branza din New York a inceput sa distribuie acest tip de branza in ambalaj de folie sub eticheta "Cheese Philadelphia Cream", care continua si astazi sa fie una dintre cele recunoscute branduri. El a folosit numele de Philadelphia pentru ca in acea perioada, asocierea unui aliment cu orasul respectiv a sugerat o calitate mai buna. Compania a fost in cele din urma cumparata de catre Kraft Foods in 1928 si ramane in continuare brandul cel mai recunoscut in Statele Unite ale Americii, unde crema de branza este una dintre cele mai consumate branzeturi.

Crema de branza poate fi folosita pentru a face cheesecake-uri, creme sau ingrosa sosuri. Este folosita uneori in loc de unt sau ulei de masline in piureuri.

Crema de branza este principalul ingredient in „Crab Rangoon”, un aperitiv servit de obicei in restaurantele chinezesti din SUA. Este frecvent utilizat in unele stiluri occidentale de a prepara role de sushi.

Astazi sunt disponibile mai multe versiuni de crema de branza: aromata, cu ierburi, fructe, masline sau chiar cu somon.