Desertul apreciat in fiecare anotimp - Gogosile

Gogoasa are o istorie foarte complexa, existand mai multe variante a inventiei acesteia, fiecare avand o parte de adevar in ele. Si pana la urma ce conteaza daca a fost inventata din greseala sau e munca chinuita a vreunui bucatar/cofetar, atat timp cat ele ocupa in continuare locul desertului foarte apreciat in bucataria romanneasca indiferent de anotimp.

Gogoasa este un aliment din aluat prajit, fiind popular in multe tari si preparata in diverse forme ca o gustare dulce care poate fi facuta acasa sau cumparata din brutarii, supermagazine, tarabe cu produse alimentare si puncte de vanzare de specialitate. Ele sunt de obicei dulci, prajite dintr-un aluat de faina, in forma de inele sau sfere aplatizate care contin uneori umpluturi. Exista si gogosi cu gaura la mijloc care provin din America (conform Wikipedia).

Reteta de baza presupune prepararea de gogosi simple, care pot fi umplute ulterior cu gem sau ciocolata, dupa preferinte, ori pot fi glazurate cu diferite arome precum ciocolata, zahar pudra, gem (de diferite feluri) sau sirop.

In tara noastra gogosile se mananca de obicei simple, cu zahar pudrat deasupra, sau cu gem in interior, insa cele americane se mananca cu bombonele, frisca si glazura.

Nimeni nu poate rezista tentatiei de a manca cel putin una atunci cand le vede asezate pe platou, in „haine de gala” (aurii, pudrate cu zahar vanilinat) emanand un parfum dulce in toate casa.