Orezul, un aliment gustos și sănătos

Mai mult de jumătate din populația globului consumă orezul ca aliment de bază, un ingredient valoros din care se pot pregăti feluri principale de mâncare savuroase și deserturi delicioase. În zonele în care orezul face parte din dieta zilnică s-a dezvoltat un adevarat cult pentru această cereală complexă care reprezintă ingredientul de bază din bucătaria asiatică și africană; făina de orez este folosită pentru preparea dulciurilor tradiționale iar orezul sub formă de boabe este folosit pentru feluri principale și deserturi. Din orez se pot obține băuturi alcoolice și băuturi nealcoolice; cea mai apreciată băutură alcoolică din orez este sake în timp ce laptele de orez este o bătură nealcoolică, foarte apreciată în ultimii ani pentru gustul și calitățile ei nutritive. Laptele din orez este un bun substitut pentru laptele de origine animală în dieta celor care au sunt intoleranți la lactoză sau a celor care au îmbrățișat dieta vegetariană.


Orezul conferă o senzație rapidă de sațietate organismului și este ușor de pregătit, timpul de gătire nedepășind 20-50 de minute, în funcție de tipul de orez folosit. Printre cele mai cunoscute tipuri de orez se numără: orez alb cu bob lung, orez brun cu bob lung, orez basmati, orez risotto, orez sălbatic, orez alb cu bobul rotund, orez brun cu bobul rotund, orez sălbatic cu bobul rotund și orez roșu. Cunoscătorii știu că în funcție de felul de mâncare pe care dorim să îl pregătim trebuie ales tipul de orez potrivit, în caz contrar rețeta este compromisă. Orezul cu bobul scurt, rotund este potrivit pentru pregătirea deserturilor, de tip budincă sau a mâncărurilor care presupun amestecarea orezului cu tocătură de carne; orezul cu bobul potrivit este folosit la risotto iar orezul cu bobul lung este ideal pentru pregătirea salatelor și garniturilor deoarece boabele de orez nu se lipesc.


În bucătăria românească orezul ocupă un loc important fiind considerat aliment de bază; orezul este consumat în combinație cu carne, legume sau sub formă de desert. Sarmalele și ardei umpluți sunt feluri de mâncare foarte apreciate de românii și nu numai. Pilaful cu legume sau pilaful cu ciuperci este un fel de mâncare delicios, ce poate fi consumat ca fel principal sau garnitură pentru carne și pește. Orezul cu lapte și scorțișoară este un desert de casă care a marcat copilăria multora, un desert sănătos și ușor de preparat.