Cartofii dulci au o textura cremoasa si un gust dulce-picant, care ii face ideali pentru mancaruri savuroase. Acesti tuberculi sunt bogati in fibre, vitaminele A, C si B6, si o excelenta sursa de carbohidrati. Cartoful dulce este de asemenea considerat o sursa buna de cupru, potasiu si mangan.
Cartofii dulci se pot gati copti, se pot praji sau face piure, se pot adauga la risotto, paste sau curry. Printre metodele sanatoase de a gati cartoful sunt fierberea la abur, fierberea in apa a cartofului in coaja, coacerea. Cartofii dulci copti sunt buni atat calzi cat si reci. Se pot consuma in combinatii dulci sau sarate.
Cum sa-i alegem?Alegeti tuberculii fermi, fara crapaturi, lovituri sau puncte moi. Cartofii dulci pe care ii achizitionati trebuie sa fie tari la atingere si sa nu prezinte nici o taietura sau urma de lovitura. Incoltirea este un semn al alterarii. Locul de depozitare ideal pentru cartofii dulci ar fi o pivnita, dar pentru ca nu multa lume detine una, pastrati-i intr-un loc intunecos, racoros (maxim 15 grade), bine ventilat, unde stau proaspeti pana la 10 zile.
Am ales si noi o colectie de retete cu cartofi dulci.