Salata de boeuf – vedeta meselor de sarbatoare

Aperitivele sunt cele care „deschid” o masa festiva sau o petrecere si prin urmare este foarte important sa avem o imaginatie bogata pentru a oferi invitatilor o multitudine de aperitive dar si o diversitate de platouri reci.

De cele mai multe ori, aperitivele si salatele pot fi o adevarata provocare. Gospodinele, gazde desavarsite, cauta retete noi, inventeaza preparate sau adauga un plus de noutate unui fel de mancare traditional, oferind astfel, invitatilor, intr-o nota cat mai apetisanta, aranjamente de aperitive calde sau reci si salate pline de originalitate, cu impact asupra celor care inconjoara masa.

Din categoria “vedetelor” de pe mesele festive nu lipseste nici Salata de boeuf, care este de origine ruseasca, intrucat deriva din salata Olivier sau salata ruseasca. Numele salatei provine din bucataria frantuzeasca, unde termenul de "boeuf" inseamna "vita".

Salata ruseasca a fost prima data preparata bucatarul belgian Lucien Olivier in anul 1860 la restaurantul Ermitaj din Moscova. Reteta originala numita “Vanat in maioneza” cuprindea delicatese scumpe, carne de vanat, raci etc, insa cu timpul ingredientele originale au fost inlocuite cu ingrediente mai ieftine: carne de pui, mazare si s-a extins in tot estul Europei devenind un fel de mancare foarte comun in diferite tari precum Italia, Rusia sau Romania. Varianta fara carne se numeste "A la Rousse".

La noi salata boeuf se prepara cu orice tip de ocazie sau amsa festiva, cu aproape orice tip de carne, iar pentru perioada postului se prepara cu diferite combinatii de legume si maioneza de post.

Salata boeuf poate fi servita ca aperitiv sau ca si garnitura pentru fripturi.

Avem si noi cateva retete pentru dvs. Alegeti ce vi se potriveste sau adaptati reteta in functie de preferinte.