Torturi festive de sărbători

Apropierea sărbătorilor de iarnă ne face să ne gândim cu plăcere la bunătățile pe care mamele și bunicile noastre le pregăteau, în copilăria noastră, de Crăciun și Anul Nou. Părcă ne amintim și acum neliniștea ce punea stăpânire pe noi atunci când plini de curiozitate deschideam ușa bucătăriei pentru a vedea ce anume pregătește mama. Cine nu a așteptat cu nerăbdare ca mama să termine de ornat tortul pentru a mânca crema rămasă în vas? Zâmbim și acum la amintirea zgomotului facut de lingură pe vasul emailat, în încercarea noastră de a nu pierde nimic din crema delicioasă pregatită numai cum mama știa să o pregătească.


Chiar dacă ritmul alert al existenței cotidiene nu ne mai permite să petrecem atât de mult în bucătărie din fericire tradiția pregătirii dulciurilor de sărbători în casă, de către gospodine, încă mai există. Crăciunul reprezintă pentru români un moment încărcat de semnificații religioase dar și un prilej de bucurie, atunci când are loc reunirea familiei familiei în jurul mesei incărcate cu bucate alese. Deși pe rafturile magazinelor și în laboratoarele de cofetărie se găsește o varietate de dulciuri cu tematica Crăciunului, parcă nimic nu este mai gustos decât un tort festiv pregătit în casă.


Sărbătoarea Crăciunului sau cea a Anului Nou vor fi speciale dacă pregătiți un tort festiv pe care să-l savurați cu cei dragi. Indiferent de măiestria pe care o aveți în bucătărie veți reuși cu siguranță să găsiți o rețetă de tort festiv pe care să o puteți pregăti. Un tort cu blat de cacao, umplut cu cremă de cicolată și fructe de pădure va fi și pe placul lui Moș Crăciun. Copiii îl vor mânca pe nerăsuflate alături de un pahar de lapte cald iar părinții îl vor savura cu un pahar de vin desert ce pune în valoare gustul tortului.


Dacă alegeți să pregătiti un tort cu frișcă, încercați să folosiți smântână grasă, în locul preparatului similar vegetal deoarece gustul preparatului va fi deosebit; frișca obținută din smântână proaspătă poate fi combinată cu ciocolată sau fructe, rezultatul fiind unul delicios. Tortul cu frișcă și fructe este un desert pe placul tuturor, lejer, potrivit după o masă copioasă ca cea de Crăciun sau de Anul Nou; tortul cu frișcă și fructe servit alături de o cupă de șampanie este delicios.