Varza este una dintre cele mai vechi legume consumate de catre om, datand din anii 1600.
Varza pare sa aiba o proprietate deosebita in eliminarea produselor toxice, asigurand in acelasi timp cicatrizari de buna calitate, prevenind sechelele.
Cercetarile efectuate in ultimii 20 de ani au confirmat faptul ca un consum regulat de varza are efect benefic asupra organismului, luptand impotriva diferitelor tipuri de cancer (de colon, stomac, plamani, esofag). Calitatile sale sunt de necontestat, astfel ca varza poate fi folosita cu succes in prevenirea si tratarea unui numar extrem de mare de boli, ea fiind o adevarata farmacie naturala.
Iata ce trebuie sa stiti despre varza:
- Varza proaspata este o excelenta sursa de antioxidanti naturali, vitamina C. Ofera 36,6 mg sau aproximativ 61% din DZR la 100 g. Consumul regulat de alimente bogate in vitamina C ajuta organismul sa lupte impotriva agentilor infectiosi si a radicalilor liberi, pro-inflamatorilor;
- Este de asemenea bogatain multe vitamine esentiale precum acidul panthotenic (vitamina B5), pyridoxina (vitamina B-6) si thiamina (vitamina B-1), de care organismul are nevoie pentru o buna functionare si pe care trebuie sa le ia din surse externe;
- Contine o cantitate mare de minerale precum manganul, fierul si magneziul. Potasiul este o componenta importanta a celulei si a fluidelor corpului care ajuta la controlul pulsului si a presiunii sangelui. Manganul este utilizat de corp ca si co-factor pentru enzima antioxidanta, superoxid dismutaza revitalizeaza celulele si reduce rata distrugerii lor de catre radicalii liberi. Fierul este necesar pentru formarea globulelor rosii;
- Consumul de suc de varza este cunoscut pentru a ajuta la vindecarea ulcerelor gastrice si intestinale;
- Varza contine cantitati de fibre si fier care ajuta la mentinerea sanatoasa a tractului digestiv si a colonului;
- Este saraca in calorii. O cana de varza are doar aproximativ 15 calorii;
- 100 de grame de varza au 25 de calorii, 30 grame proteine, 0,3 grame lipide si: 50 mg de vitamina C, 385 mg beta-caroten, 75 mg acid folic,52 mg de calciu, 270 mg de potasiu, 50 mg fosfor, 3 mg fier, etc;
- O cana de varza cruda tocata contine 190% din cantitatea zilnica recomandata de vitamina C;
- Varza este o sursa excelenta de vitamina K, furnizeaza aproximativ 63% din DZR.
Varza alba, sortimentul romanesc, este un aliment alcalinizant nutritiv, energetic, remineralizant si tonifiant si este preferabil sa se consume in stare cruda, pentru a i se pastra intacte proprietatile.
Comentarii:
Foarte interesant!
..varza...un miracol in medicina umana proaspata si sau murata... ce a ramas de la pus la murat,am dat la gaini...am avut spanac,sfecla alba si rosie,curpenii de la mazare,dovleci si dovlegei,marole,..le am rasfatat cu verdeata..papadie,etc...sareau la geamul verandei unde erau muscatele...verzi..varza le a priit...sute sute de oua am caforisit de craciun,anul nou..si intre...un izvor nesecat de oua....
Deosebit de interesant.Felicitari!
"Varza este una dintre cele mai vechi legume consumate de catre om, datand din anii 1600"
Ce trist...pina in 1600 oamenii nu mincau "cea mai veche leguma" cu alte cuvinte ceapa, ridichiile si castravetii de-abia au intrat in meniu.
E jalnic cind se ia copy / paste un articol fara a ne obosi macar sa-l parcurgem.
Cum este preferat să mâncăm crudă sau murată.
Dar de varza rosie n-ai auzit? Ca nu zici nimic despre ea! Esti...varza!
Excelent articol! Vreau sa mai adaug ca, sucul de varza cruda baut pe stomacul gol e cea mai buna cura de slabire!!