Wok-ul - tigaia minuneFacuta din otel, fonta, aluminiu cu strat antiadeziv, ceramica ori inox, wokul este o tigaie de provenienta asiatica nascuta din dorinta de a crea mancaruri mai sanatoase, utilizand o cantitate mica de grasime (1-3 linguri) si necesitand un timp redus de gatire.

Cuvantul „wok” provine din cantoneza si este un vas de gatit cu o forma semi-circulara de 25-40 cm, cu pereti inalti care permit scurgerea uleiului spre centrul vasului, economisind astfel cantitatea de ulei folosita in procesul de gatire. In Indonezia este numit Penggorengan, in Malaezia poarta denumirea de Kuali, iar in filipineza este cunoscut sub denumirea de Kawa sau Kawali.

Dimensiunea unui wok poate ajune pana la 2 m. Wok-urile mici sunt folosite pentru stir-fry, cele cu dimeniunea de de 36 de cm sunt cele mai comune (asa numitele wok-uri familiale, pentru 4 portii), iar cele mai mari, peste 1 m diametru, sunt folosite de restaurante pentru gatitul orezului sau prepararea supelor.

Wok-ul poate fi cu doua tipuri de manere: toarta si coada. Cel mai des intalnise sunt wok-urile cu toarte. Pentru ca in procesul gatirii este nevoie sa sa tina wokul fix, vasului i-a fost atasata o coada lunga, din otel, prevazuta cu maner de lemn sau plastic, protejand astfel mainile bucatarilor. Acest tip de wokuri sunt numite „tigai de Peking” sau „pau wok”.

Datorita dimensiunii si peretilor inalti, wokul permite gatirea unor cantitati mari de mancare fara sa fie cufundate in ulei. Tehnica aceasta de amestecare rapida si gatire in ulei incins se numeste "stir-fry" (calire rapida) si este folosita mai ales pentru prepararea legumelor, a carnii de pasare, a pestelui sau a fructelor de mare.

Wokul este folosit pe scara larga in China si sud-estul Asiei pentru prajit, dar si pentru gatire la aburi, prajire in baie de ulei, tocanite, supe.

Wokurile sunt fabricate din otel simplu, otel-carbon, din fonta, din materiale non-aderente, aluminiu si din ceramica.

Cel mai des intalnire sunt wokurile din otel sau otel-carbon. Pentru ca sunt fabricate din material reciclat, sunt de obicei mai ieftine, dar relativ grele, sunt bune conducatoare de caldura si au o durabilitate rezonabila. In wokurile din otel-carbon mancarea are tendinta de a se lipi.

Wokurile din fonta sunt mai grele, au un timp de incalzire mai mare, dar sunt superioare primelor pentru ca fonta contribuie la uniformitatea distribuirii caldurii si la durata pastrarii ei.

Tigaile wok cu strat anti-adeziv sunt usor de zgariat si nu pot fi folosite la temperaturile ridicate necesare procedeului stir-fry (circa 230° C), intrucat la aceste temperaturi teflonul se descompune si elimina vapori toxici. Exceptie fac wok-urile marca GreenPan ce au un strat anti-adeziv ecologic ce permite atingerea unor temperaturi inalte (de pana la 450° C).

Tigaile wok din ceramica, au aceleasi proprietati ca cele din fonta insa au o greutate mai mica; mancarea nu se arde, nu se lipeste.