2013- Anul International al QuinoaOrganizatia pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO) a declarat oficial ca anul 2013 sa fie recunoscut drept "Anul International al quinoa".

Quinoa este incadrata in categoria superalimentelor, alaturi de semintele de in, germeni, mei, lucerna, aloe vera, orz verde, patrunjel, alge marine, stevie, floarea-soarelui, alge salbatice verzi-albastre.

Trebuie sa stiti ca exista aproximativ 120 de soiuri cunoscute de quinoa, insa tipurile cele mai comercializate sunt quinoa alb, rosu si negru.
Quinoa alba este cel mai comercialiazat tip. Quinoa rosie contine mai multi nutrienti decat quinoa alba si este mai des folosita deoarece isi pastreaza forma dupa preparare.
Boabele de quinoa neagra sunt cele mai sanatoase si cele care contin cei mai multi nutrienti dintre toate speciile de quinoa.

Asa cum am spus, quinoa are de fapt mai multe proteine ​​decat orice alta cereala sau seminte si contine toti aminoacizi esentiali organismului nostru. Este de asemenea, o mare sursa de calciu si are un continut ridicat in lizina, vitaminele B si fier.
Semintele de quinoa au un strat de saponina care le confera un gust amar si din cauza caruia sunt destul de toxice. Acestea trebuie sa fie acoperite de apa minim 15 minute si clatite sub jet de apa rece pentru a se pastra aroma placuta si delicata. Inmuierea quinoa in apa ajuta la gatirea uniforma a acesteia.
De fapt, quinoa poate fi preparata folosind metoda de absorbtie standard sau metoda pilaf. In metoda standard, pur si simplu se fierbe o cana de quinoa in 1 ½ cana de lichid (apa sau supa), se acopera pentru aproximativ 20 de minute sau pana cand apa este absorbita in totalitate.

Pentru a gati quinoa, se adauga intr-un vas o parte de cereale pentru doua parti de lichid. Dupa ce amestecul este adus la punctul de fierbere, se reduce caldura la foc mic si se acopera. O cana de quinoa fierta in aceasta metoda dureaza de obicei 15 minute pentru a se gati.

Cateva lucruri pe care ar trebui sa le stiti despre quinoa:
1. Are un gust delicios
Nu conteaza cat de bun este un produs alimentar daca nu trece testul de gust. Quinoa insa trece cu usurinta testul, datorita gustului usor de nuca.
2. Nu contine gluten
Quinoa este un aliment perfect pentru a fi inclusa in alimentatia persoanelor care au intoleranta la gluten.
3. Are un continut ridicat in proteine
De fapt aceasta este o proteina complexa deoarece contine toti aminoacizii esentiali, in mod special lizina care este necesara organismului pentru cresterea si repararea tesuturilor.
4. Continut redus de grasimi saturate
Quinoa are un continut scazut de grasimi saturate si colesterol ceea ce o transforma intr-un aliment ideal pentru un consumator care este interesat de propria sanatate.
5. Trebuie sa fie spalata inainte de utilizare
Semintele de quinoa au un strat de saponina care le confera un gust amar si din cauza caruia sunt destul de toxice. Cele mai multe sortimente de quinoa comercializate sunt deja spalate si s-a indepartat saponina, dar este bine sa cititi eticheta inainte de preparare.
6. Se gaseste in culori diferite
Trebuie sa stiti ca exista aproximativ 120 de soiuri cunoscute de quinoa, insa tipurile mai comercializate sunt quinoa alb, rosu si negru.
7. Pare un bob, dar este de fapt o samanta