Asocierea alimentelor cu vin- cateva reguli simpleCand vine vorba de asocierea alimentelor cu vin, nu trebuie sa invatam formule matematice complicate, cateva reguli simple, ne ajuta cu succes sa facem pereche intre alimente si vin.
Desigur, este distractiv sa experimentam, iar cu experienta vom fi capabili sa creem asocieri spectaculoase care sa imbunateasca semnificativ atat dish-ul cat si vinul.





Recomandari generale de servire a vinurilor in timpul mesei:
Vinurile reci se servesc inainte de vinurile baute la temperatura camerei.
Vinurile albe se servesc de regula inaintea vinurilor rosii.
Vinurile se servesc in ordine cronoligica: mai intai cele mai tinere, urmate de cele mai vechi si mai complexe.
Vinurile mai usoare se servesc inaintea celor mai mai grele.

Carnea de vita si miel: pentru aceste tipuri de carne selectati un vin rosu. De obicei, un vin rosu corpolent, cum ar fi Shiraz sau un amestec de Cabernet / Shiraz este o alegere buna. Cele mai bune vinuri adecvate includ Barbera, Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Pinot Noir si Zinfandel.
Pui: Vin alb este o alegere buna pentru carnea de pui. Pentru un pui la gratar sau friptura incercati sa asociati un Chardonnay. Pentru o carne de pui gatita intr-un sos bogat asociati un Shiraz sau Cabernet Sauvignon cu o corpolenta medie.
Pestele si fructele de mare: Pentru aceste selectați un vin alb din categoria Chardonnay, Riesling, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc si Gewürztraminer. Pestele la gratar (servit intreg) se potriveste bine cu Chardonnay, in timp ce o mancare consistenta de peste este excelenta alaturi de Pinot Noir.
Picant: Alegeti Riesling si Gewürztraminer dulce in cazul in care preparatul servit este picant. Dulceata acestor vinuri baute rapid poate compensa iuteala alimentelor. Nu asociati un Chardonnay la alimente picante, deoarece va avea un gust amar.
Vanat: Alegeti un vin rosu ca Sangiovese sau Shiraz
Preparate pe baza de tomate: asociati preparate pe baza de rosii (spaghete sau pizza) cu vinuri ca Barbera, Sangiovese ori Zinfandel
Carnea de rata, prepelita: Asociati-o cu un Pinot Noir sau cu un Shiraz.
Branza: vinurile corpolente merg bine cu cascaval (ex: un Shiraz corpolent se poate servi alaturi de branza Cheddar). Branza moale si uscata se poate asocia cu Riesling, Marsanne sau Viogner. Vinul dulce este o alegere perfecta pentru branza albastra.
Deserturi: Vinurile dulci sunt o alegere buna, cu conditia ca desertul sa nu fie la fel de dulce ca vinul.