Broccoli – un superstar nutritional!

Din punct de vedere botanic, broccoli apartine familiei varza, cunoscuta sub numele de legume crucifere si este o sursa bogata in fibre; jumatate din fibrele sale sunt insolubile si jumatate sunt solubile, satisfacand astfel nevoile dumneavoastra pentru ambele tipuri de fibre. Dar povestea nu se termina aici, Broccoli ofera un plus de sanatate sub forma de substante protectoare care va pot apara de anumite boli.

Istoria acestei legume miraculoase, spune ca, provine din estul Mediteranei si din Asia Mica si s-a raspandit in Italia in secolul al 16-lea. De acolo, a calatorit in nordul Europei in timpul secolului al 17-lea si a fost introdusa in Anglia cam pe la inceputul secolului 18. O versiune mai aparte, Broccoli siberian, a fost plantat in Insula Norfolk in 1788. De-a lungul secolului al 19-lea, soiurile rosii si verzi au fost disponibile in Australia, dar nu au fost la fel de populare ca broccoli obisnuit.

Faima de care se bucura astazi se datoreaza imigrantilor italieni, care din dragoste pentru aceasta leguma, au creat culturi in gradinile proprii.

Originea acestui cuvant, asa cum era de inteles, provine de la cuvantul latin care inseamna brat sau ramura.

Atunci cand vine vorba de broccoli ne vom imparti mereu in doua categorii: cei care il iubesc neconditionat si cei care il urasc numai de la simpla pronuntare. Prin urmare si beneficiile oferite de el vor fi pe masura, sau deloc. E o leguma care nu se incurca cu jumatati de masura, consumata in cantitatea necesara oferta tot ce are mai bun.

Cei mai multi dintre noi stiu ca broccoli, este o garnitura relativ plictisitoare - atunci cand este facut la abur sau fiert, dar exista moduri diferite de a gati broccoli, care scot in evidenta aromele sale incredibile. De exemplu, daca ati incercat vreodata broccoli prajit, cu siguranta ca v-ati schimbat parerea despre el, e crocant si delicios.

Pe de alta parte, daca ati urat din totdeauna broccoli, poate ca aceste retete va vor schimba parerea.

Mai jos aveti o selectie de retete alese special pentru dvs.