Morcovii de gradina se cultiva de aproape 2000 de ani. Istoricii cred ca morcovii provin din Afganistan. Primele culturi de morcovi au fost apreciate pentru frunzele si semintele lor, care au fost folosite pentru gatit dar si in medicina naturista. Conform scrierilor vechi, Grecii au folosit frunzele de morcov pentru a trata cancerul.
Morcovii sunt in mod natural saraci in calorii: O portie de 80 g morcovi gatiti contine doar 24 de calorii, ceea ce ii face o alegere excelenta in programele de nutritie.
Morcovii pot face parte din lista de 5 legume/fructe pe zi: Ca toate legumele, o portie de 80 g de morcovi poate face parte cu succes din cele cinci portii de fructe si legume.
Morcovii au in mod natural continut scazut de sare: Pentru a ramane sanatosi si pentru a reduce riscul de a creste tensiunea arteriala, expertii in nutritie recomanda consumul a nu mai mult de 6g de sare pe zi. Vestea buna este ca morcovii au in mod natural un procent mic de sare. O portie de 80 g morcovi gatiti contine doar 0.1g sare, asta daca in procedeul de fierbere nu s-a adaugat suplimentar sare.
Sunt bogati in fibre: Morcovii sunt bogati in fibre, care ajuta la mentinerea unui sistem digestiv sanatos. O portie de 80 g morcovi fierti contine 2g fibre - mai mult de o zecime din cantitatea zilnica recomandata pentru adulti.
Morcovii ajuta la cresterea aportului de vitamina A: Morcovii contin un nutrient numit beta-caroten, care se transforma in vitamina A in organism. Dintre toate fructele si legumele, morcovii sunt de fapt cea mai buna sursa de beta-caroten. Vitamina A are rolul de a se tranforma intr-un pigment violet din retina numit rodopsina, care este responsabil de formarea celulelor fotoreceptor si a primelor procese in vederea luminii, iar acest pigment este esential pentru o vizibilitate mai buna la lumina slaba. O portie de 80 g morcovi gatiti contine de doua ori mai mult decat DZR de vitamina A necesara adultilor.
Morcovii ajuta la santatea pielii: Beta-carotenul este de asemenea, un nutrient important, un antioxidant, care lupta impotriva radicalilor liberi, astfel incat pielea ramane sanatoasa si isi pastreaza supletea.
Nu sunt toti morcovii sunt portocalii: Exista soiuri de culoare violet, alb si galben. Primul morcov portocaliu a fost creat prin polenizarea incrucisata dintre cei de culoare galbena si cei violet, probabil undeva in secolul al 16-lea, de catre olandezi.
Cel mai lung morcov din lume a fost crescut de Joe Atheron de la Mansfield Woodhouse, Nottinghamshire in 2007 si a masurat 5.84 metri lungime.
Consumul de prea multi morcovi poate provoca colorarea pielii in portocaliu, mai ales pe palme sau talpile de la picioare. Fenomenul se se numeste carotenemie si este reversibil atunci cand consumul de morcovi este redus.
In cazul in care copiii dumneavoastra mananca doar piure de morcov, in loc de morcovi cruzi, nu va faceti griji - este un bonus nutritional! Cercetarile arata ca, mai mult beta-caroten este absorbit prin gatirea sub forma de piure, decat din consumul ca atare.
Comentarii:
Morcovul ras combinat în părți egale cu miere de salcâm, luat câte o lingură cu jumătate de oră înaintea meselor principale, face minuni pentru sănătatea ochilor!
Gaina batrana face ciorba buna... daca e morcovul tanar!
Multumesc mult pentru lamurire,domnului sau doamnei de la 18:10. Sarbatori cu bine in continuare.
F.buni,consumam din plin
Informatii bune,asa stiam si eu ca morcovii fierti au mai multa vitamina A, decat cei cruzi.
DZR ,inseamna doza zilnica recomandata ,acest lucru trebuia precizat de cel (cea)care a scris articolul