Ceapa - istorie si curiozitati

Istoria cepei are o poveste interesanta. Se crede ca are originea in Asia, desi probabil ca a crescut salbatic pe fiecare continent. Datand din 3500 i.Hr., ceapa au fost una dintre putinele legume care nu se strica in timpul lunilor de iarna.

Ceapa a devenit mai mult decat o leguma de indata ce a ajuns in Egipt. Vechii egipteni s-au inchinat cepei, crezand ca forma sferica si inelele concentrice simbolizau eternitatea. Dintre toate legumele a caror forma a fost transpusa in metale pretioase de artistii egipteni, numai ceapa a fost facuta din aur. Ce o onoare si ce prestigiu pentru o leguma atat de banala!

Popularitatea cepei ajunge la apogeu imediat ce ea este descoperita de Grecia Antica, unde sportivii consumau cantitati mari, deoarece se credea ca ar "usura fluxul de sange". Ceapa s-a extins si in alte zone ale lumii si a continuat sa fie mai mult decat o simpla leguma.

Astazi, ceapa continua sa fie o parte importanta a dietei noastre. Iubitorii de ceapa din intreaga lume au constatat ca este o leguma versatila, poate fi facuta pe gratar, sote, murata, fierta, coapta, prajita... si lista continua!

Iata si cateva curiozitati:

Cate camioane de ceapa sunt consumate in fiecare zi?

Peste 450 de sarcini de semi-camioane.

Ce tara se mandreste cu cel mai mare consum de ceapa pe cap de locuitor?

Libia, cu 66.8 kg de ceapa de persoana, pe an.

Cat de multe calorii contine o singura portie de ceapa? 45 de calorii.

Care sunt cele trei culori de ceapa vandute in majoritatea magazinelor alimentare? Galben, rosu, alb.

Ce ar trebui sa mananci pentru a scapa de mirosul de ceapa din gura? Patrunjel.

Ce melodie Beatles are "ceapa" in titlu? Glass onion - „Ceapa de sticla” (The White Album)