Ganache sau combinatia perfecta a ciocolatei cu smantana

Folosita in mai toate preparatele ciocolatoase, fiind ideala pentru a orna ori a umple diverse sortimente de prajituri, bomboane, tarte, torturi, etc, crema Ganache a luat nastere dintr-o greseala, ca multe alte lucruri de care ne bucuram astazi.

Referitor la istoria acestui amestec, taberele sunt impartite: unii sustin ca ar apartine evetienilor (cam din 1850 si a fost inventata si folosita ca o baza pentru vestitele trufe), altii il atribuie parizienilor, mai exact Patiseriei Siravdin, un loc renumit pentru produsele de patisierie si ciocolata.

Pe de alta parte, in urma cu mult timp, in franceza, cuvantul “ganache” era de fapt o insulta si se referea la o persoana stangace, lenta, slaba de fire, iar denumirea cremei, a luat nastere de la stangacia unui ucenic cofetar, care scapase din greseala smantana intr-o cratita cu ciocolata topita. Maestrul cofetar, suparat pentru risipa provocata de ucenicul sau, l-a apostrofat „ganache”, dar a gustat totusi din amestecul respectiv, si a fost impresionat. Atunci a decis ca noua crema sa se numeasca ganache.

Datorita simplitatii prepararii ei, crema a devenit in scurt timp una dintre cele mai folosite creme de catre cofetarii europeni.

Ganache este foarte versatila si poate fi folosita atat pentru a orna torturi sau prajiuri cat si ca umplutura pentru diferite deserturi. Pentru a obtine acel gust divin al cremei sunt necesare doar doua ingrediente (ciocolata si smantana) dar, care trebuie sa fie de buna calitate si folosite in anumite proportii, in functie de consistenta dorita.

Gustul si aspectul unui ganache reusit depind in mod direct de ciocolata si smantana folosite. Ciocolata buna inseamna un continut mare de cacao (peste 60%) si lipsa grasimilor vegetale. Smantana pe care o folosesti este cea pentru frisca, dar cu un continut mare de grasime (cel putin 30%).

Exista mai multe variante de crema Ganache data in special de proportia ingredientelor:

  • o parte smantana si trei parti de ciocolata - este folosita pentru decorarea diverselor torturi sau prajituri;
  • o parte smantana si doua de ciocolata formeaza crema ganache folosita pentru umplerea truffelor, bomboanelor si a diverselor prajituri;
  • proportia de unu la unu - se foloseste ca glazura pentru prajituri, torturi.