Mamaliga, preparat traditional romanesc!Nu, nu ne inselam, mamaliga are radacini bine infipte in istoria neamului nostru. Nu este imprumutata de la vreo tara vecina, si nici adaptata dupa vreo reteta din Brazilia sau Argentina.
Mamaliga este un preparat traditional romanesc. Inainte ca porumbul sa fie introdus in Europa in secolul al 16-lea, mamaliga a fost facuta din faina de mei, care era deja tipica romanilor care au numit-o „pulmentum".
Potrivit unui savant maghiar, porumbul a fost adus in Romania, in Timisoara, Banat, in 1692. Si astfel mamaliga din mei a fost treptat inlocuita de mamaliga din porumb.
Considerata mancarea saracilor, era des folosita ca substitut pentru paine sau ca aliment de baza in perioadele de vara, cand munca grea efectuata la camp nu mai permitea prepararea painii de casa.

In functie de regiunea geografica din Romania, mamaliga este cunoscuta sub mai multe denumiri. Astfel, in Transilvania mamaliga este cunoscuta sub numele de "puliszka".
In mod traditional, mamaliga este gatita din apa fiarta, sare si faina de porumb (malai) intr-un vas de fonta cu o forma speciala denumit ceaun. Preparata in stilul taranesc si folosita in loc de paine, mamaliga este mai densa decat polenta italana, putand fi taiata in bucati. Cand este gatita in alte scopuri, mamaliga poate fi mai moale, cateodata aproape de consistenta terciului.

Cea mai buna mamaliga se face din porumb macinat la moara, la foc mocnit, cu lemne, in timp, pentru ca malaiul sa aiba timp sa fiarba in voie. Si pentru ca soba de lemne a fost inlocuita de aragaz, iar ceaunul de vasul teflonat, tot ce aveti nevoie pentru a face o mamaliga gustoasa este rabdare.

Si pentru cine nu stie sa faca mamaliga, aflati ca ingredientele sunt putine si simple, iar pasii de urmat sunt:
- Puneti pe foc vasul cu apa si putina sare;
- Cand apa clocoteste, turnati malaiul in ploaie amestecand mereu pentru a nu face cocoloase;
- Lasati sa fiarba la foc mic.
- Amestecati cu facaletul, lingura de lemn sau furculita.
- Cand incepe sa se desprinda de vas inseamna ca s-a fiert si poate fi rasturnata pe un tocator de lemn, special pentru mamaliga, sau o farfurie intinsa.

Sfidand originea sa umila, in ultima perioada, mamaliga si-a castigat o vasta popularitate fiind servita in cele mai luxoase restaurante ca o delicatesa. Poate nu stiati, dar la petrecerea de dupa Premiile Oscar din anul 2012, meniul a cuprins si mamaliguta. E drept, nu cu telemea si costita afumata, ci cu parmezan si coaste de porc inabusite.
In restul lumii o puteti intalni sub diferse denumiri: Polenta (Italia, Brazilia), Puliszka (Ungaria), Palenta, Žganci, Pura (Elvetia, Austria, Slovenia, Croatia), Palenta (Serbia), Pulenta (Bulgaria, Corsica), Culeșa (Argentina, Ucraina).

Daca nu stiti cum sa serviti mamaliga, alegeti din retetele de mai jos sau de pe site.