Peștele, un aliment esențial pentru sănătate

Peștele este un aliment bogat în proteine de bună calitate care oferă organismului energia necesară derulării activităților zilnice și menținerea unui tonus bun, fizic și mental, în condiții de stres. Minerale conținute de pește sunt fosforul, calciul și iodul; aceste minerale contribuie la întărirea și dezvoltarea sistemului osos și muscular. Omega 3 are un rol important în protejarea inimii și în regenerarea celulară, în timp ce vitaminele B6, B12 și D combat stresul, luptă contra anemiei, favorizează sinteza proteinelor și fixarea calciului. Peștele este un aliment complex care oferă organismului elemente indispensabile pentru o creștere și o funcționare armonioasă.


Pentru a beneficia de toate elementele prețioase conținute de pește, acest aliment trebuie gătit corect. Chiar dacă românii preferă mâncărurile grase și consistente, argumentul suprem fiind gustul savuros al acestor preparate culinare, este bine de menționat faptul că peștele este delicios și dacă este gătit într-o manieră mai sănătoasă. Tuturor ne place peștelegătit tradițional, prăjit în tigaie cu ulei, însoțit de mujdei de usturoi și mămăligă caldă. Dar dacă vrem să mâncăm sănătos, din această combinație păstrăm doar sosul de usturoi și mămăliga; peștele prăjit va fi înlocuit cu pește gătit mai sănătos, fără grăsimi. Peștele este un aliment care conține grăsimea proprie, suficientă pentru a da gust preparatului cu pește. Prin prăjire, peștele își pierde și o altă calitate și anume aceea de a fi un aliment ideal pentru meținerea siluetei.


O variantă sănătoasă și gustoasă de a pregăti peștele este peștele la grătar; această rețetă de pește implică un efort minim, peștele curățat și spălat fiind așezat pe grătarul încins câteva minute. Peștele gătit pe grătar va avea un gust deosebit dacă este asezonat cu suc proasăt de lămâie și sare de mare. Lângă pește, pe grătar pot fi așezate legume de sezon sau peștele poate fi servit cu o salată de crudități obținând, în acest, fel un fel principal gustos și sănătos. Peștele gătit la cuptor cu legume, vin și un strop de ulei de măsline este un preparat mai sofisticat ce poate fi servit și la mesele festive, înlocuind cu succes un fel principal ce conține carne.


Peștele este aliatul nostru în lupta pentru menținerea siluetei, fiind ideal în curele de slăbire; indiferent de felul în care alegem să gătim peștele - pe grătar, în suc propriu sau în aburi - rezultatul va fi o mâncare cu pește sănătoasă și gustoasă.