Ratatouille - Un amestec impetuos legume

Ratatouille este un fel de mancare traditional francez, facut din legume fierte, originar din Nisa. Numele complet al a preparatului este Ratatouille Niçoise. Tocana de legume este compusa, in principal, din legume fierte: vinete, ceapa, dovlecei, ardei si rosii. Ca orice reteta „traditionala”, nu exista un mod exact de a o prepara, doar anumiti pasi sunt obligatorii. Se cunosc insa doua metode de a prepara legumele: fie fierte impreuna, fie fierte separat.

Ratatouille vine de la cuvantul francez "touiller," ceea ce inseamna "a arunca" si se refera la modalitatea de taiere grosiera a legumelor si aruncate in vasul de gatit.

Preparatul a fost initial un fel de mancare facut de catre fermier sarac, si a fost pregatit cu legume proaspete de vara: dovlecei (zucchini), rosii, ardei verzi si ardei kapia, ceapa si usturoi. Astazi lista de ingrediente contine si vinete, iar preparatul este in general servit ca garnitura, desi poate reprezenta o masa principala substantiala in sine.

In alte tari ale Europei exista retete asemanatoare: In Malta se numeste kapunata si este foarte asemanatoare cu tocana franceza, ea fiind insotita si de peste prajit. In bucataria italiana se numeste caponata, In Spania pisto, in Ungaria lecsó, in Bulgaria si Romania se numeste ghiveci. Versiunile din Croatia si Serbia contin fasole verde si orez si se numesc Đuveč. Varianta turca se numeste >imam bayildi si consta in umplerea unei vinete cu legume.

Cald sau rece, si la fel de bun a doua zi, Ratatouille se poate servi in moduri diferite, ca aperitiv sau ca garnitura:

  • Cu paine – pentru o masa satioasa dar usoara, Ratatouille se serveste cu felii groase de paine frantuzeasca.
  • Cu paste – servit in combunatie cu paste poate fi un fel de mancare principal.
  • Cu Carne - Ratatouille serveste ca o garnitura pentru peste, carne de pui rece, sau alte tipuri de carne.
  • Cu oua - Folositi-l ca o varianta de umplere a unei omlete.
  • Ca un Entrée - Serviti-l rece si stropit cu cateva picaturi de suc ​​proaspat de lamaie.
  • Cu sos de rosii - Incercati sa serviti Ratatouille un sos rapid de tomate, realizat din sos de rosii nesarate din conserva, la care adaugati coriandru, piper si chimen.
  • Ca un topping pentru Terina - Se poate servi Ratatouille ca un topping pentru o Terina, chiar si pentru cea vegetariana