S-au copt ciresele!Ciresele sunt fructe dulci, zemoase sau pot avea un gust acidulat sau amarui in functie de soi.

Culoarea difera si ea, dar in principiu, ciresele pot fi galbene, rosii, portocalii sau un amestec de aceste culori. Haideti sa vedem de ce ar trebui sa le consumam:
- ciresele sunt foarte sarace in calorii, cu toate acestea, sunt o sursa bogata de nutrienti, vitamine si minerale;
- au proprietati antioxidante puternice, care ajuta la mentinerea unui organism sanatos;
- contin apa, zaharuri, potasiu, magneziu, sulf, calciu, fier, zinc, mangan, vitamina A, B1, B2, B6, C, E, P, si PP;
- sunt o sursa buna de vitamina C;
-125g va furniza jumatate din necesarul zilnic;
- datorita cantitatior mici de alte vitamine si de potasiu, au rolul de echilibra aportul de sare necesar organismului;
- furnizeaza fibre alimentare;
- 100g de cirese au 210kJ;
- o dieta de 2 saptamani, cu cirese poate detoxifia organismul, ajuta sistemul digestiv, si incetini procesul de imbatranire.

Le puteti consuma sub forma de gustari, pranzuri la scoala, servite alaturi de alte fructe pe platouri de branzeturi. Sunt delicioase sub forma de inghetata, in salate de fructe, sosuri, prajituri, placinte, jeleuri, gemuri, clatite si budinci. Pot fi glasate si conservate in alcool.

Pastrati ciresele proaspete in frigider! Ori de cate ori doriti sa le manancati, clatiti-le doar in apa calduta, pentru a indeparta praful si pentru a le aduce la temperatura camerei, apoi lasati-le la uscat pe un servet de hartie.

Daca utilizati cirese proaspete in placinte, tarte, trebuie sa le scoateti inainte samburii, fie utilizand un aparat special, fie cu o agrafa.

Le puteti consuma ca atare sau le puteti folosi cu succes in retete precum:
- In cocktail de fructe facut cu cirese, piersici, ananas, pere si struguri;
- Ca salata de fructe cu piersici, pere, caise si ananas;
- Folositi-le in deserturi, ca umpluturi in placinte si produse de patiserie.