Sofranul - cel mai scump condiment din lume

Recunoscut in primul rand pentru pr etul ridicat si apoi pentru aroma sa unica, pentru care nu exista substitut, sofranul este cel mai scump condiment din lume, denumit si “aurul rosu”.

Pretul sau ridicat, mai mare chiar decat si cel al trufelor este dat de greutatea cu care se recolteaza si prelucreaza acest condiment fragil. Cultura de sofran este in cea mai mare parte una manuala ca nu suporta mecanizare, iar pentru un 1 kg de condiment trebuie recoltate intre 130 de mii si 250 mii de flori, cultivate pe o suprafata ce ajunge la 2 km patrati. Dar si din aceste flori, doar stigmatele se pastreaza (partea superioara a pistilului care este divizata in 3) si se usuca pana la pierderea a 4/5 din umiditate.

Sofranul ca si condiment, se presara peste ori se adauga in mancare si trebuie folosit in cantitate mica, nu mai mult de 2 grame pe zi.

Este consumat de precadere de catre arabi, care-l folosesc intr-o serie de mancaruri pe baza de miel, oaie, pui sau orez. Spaniolii in folosesc la paella, italienii la risotto si francezii la bouillabaisse, celebra supa din fructe de mare aromatizata cu sofran.

Se mai foloseste si la prepararea dulciurilor: orez cu lapte, budinca, prajituri, inghetata. Sosurile si painea au un gust mai placut datorita lui, dar trebuie folosit totusi cu moderatie, din cauza gustului amarui.

Sofranul este unul dintre condimentele folosite la prepararea celebrului lichior Chartreuse.

Este compatibil cu: ienibaharul, chimenul, cardamomul, chili, cuisoare, coriandru, ghimbir, nucsoara, anasonul stelat.

Cei mai mari producatori de sofran sunt Spania si India. Impreuna detin peste 80% din productia mondiala si tot impreuna produc peste 240 tone pe an.

Sofranul este vandut in doua forme: pulbere si firisoare, iar fiecare tip de produs se comporta diferit in bucatarie.