Totul despre Sfecla Rosie!

Sfecla sau „Vulgaris Beta” este un membru al familiei Caryophyllales, care include, printre altele, si spanacul. Despre sfecla rosie, scrierile antice relateaza ca a fost vazuta in Gradinile Suspendate din Babilon, una dintre cele sapte minuni antice ale lumii.

Atat grecii si romanii au gasit tot felul de utilizari pentru sfecla, inclusiv utilizari medicinale. Romani au considerat sfecla un afrodisiac.

Sfecla rosie este folosita cu succes in mancarurile din tarile din Europa de Est, iar in Ucraina din sfecla rosie se prepara un bors delicios. Sucul de sfecla este folosit atat ca un colorant dar si ca bautura plina de antioxidanti. In Australia, hamburgerii se servesc in mod traditional cu sfecla rosie, in loc de castraveti murati.

Indiferent de maniera in care este gatita, sfecla rosie isi pastreaza toate calitatile daca este consumata la un interval de doua ore dupa ce a fost gatita. Sfecla rosie are un continut bogat de acid folic, potasiu, mangan, fibre alimentare, vitamine (A, B, C), cupru, fier, fosfor, triptofan, iod, zinc.

Sfecla rosie are calorii mai putine decat v-ati astepta. Sfecla rosie nu ingrasa. Chiar daca este dulce, sfecla rosie are are putine calorii –170 grame contine numai 75 calorii.

Sfecla rosie este foarte buna in prevenirea si tratarea cancerului, a artritei reumatoide, a bolilor de ficat, a bolilor de piele, a problemelor de circulatie, a bolilor de inima.

Sfecla rosie are un intens efect de energizare si de remineralizare a organismului avand in vedere ca are foarte multe glucide, oligoelemente (magneziu, fosfor, potasiu, fier) si vitamine (A, B, C si PP).

Din aceasta leguma se poate prepara suc de sfecla rosie. Sucul de sfecla rosie are foarte multe vitamine, imbunatateste metabolismul, combate anemia si are efect de detoxifiere a ficatului ajutandu-l sa distruga grasimile depozitate. In sfecla rosie se gaseste o combinatie unica de sodiu si calciu (10:1), ceea ce contribuie la dizolvarea calciului si eliminarea excesului lui din organism.

Sfecla rosie este o leguma versatila si poate fi preparata intr-o varietate de moduri. O puteti consuma cruda, coapta, la abur si murata. Poate fi elementul principal al unor supe, borsuri sau salate si poate fi servita alaturi de branza in cadrul unor aperitive.