Petitchef

Sufleu de cascaval

Altele
8 porții
10 min
25 min
Ușor

Ingrediente

8

Preparare

  • Soufflé vine chiar de la verbul frantuzesc souffler, adica "a respira", cu sensul de a sufla aer, de a gonfla. Este una dintre acele mancaruri a carei viata proprie se vede cu ochiul liber si te face sa empatizezi cu ea, trepidand pe langa cuptor, intrebandu-te cat va mai creste si cat se va dezumfla mai apoi :) .

    Sufleurile pot fi sarate, servite ca fel principal, substitut pentru ciorbe ori supe, sau dulci, cu gem, cu fructe, cu ciocolata.
    Ce sta la baza oricarui sufleu este albusul de ou batut bine, care face compozitia sa se "ridice" si sa se umfle. In general, dupa cateva minute de cand e scos din cuptor, se "tufleste". Ca atare, este un fel de mancare pe care musafirii sau mesenii trebuie sa il astepte si nu invers. Se serveste imediat ce e scos din cuptor, desi daca faci rabat de la aspect, multe dintre sufleuri sunt la fel de gustoase si reci.


    Cuptorul il pornesti din timp, sa ajunga la 200 de grade.

    Intr-o oala cat vasul de yena de incapatoare pui laptele, il amesteci cu amidonul si pui pe foc mic chiar pana incepe sa fiarba. Trebuie sa amesteci bine si constant, mai ales la inceput pentru ca vei avea senzatia ca amidonul se "pietrifica" pe fundul oalei cu lapte dar in final se va face ca o crema.

    Separat, untul il topesti la bain-marie si il amesteci cu faina pusa in ploaie, pana nu mai raman cocoloase si mai fierbi un pic, de data aceasta pe foc mic (nu la bain-marie) pana ce faina devine putin aurie. Torni peste amestecul de lapte cu amidon dupa ce acesta a fost luat de pe foc. Amesteci energic, pui sare si piper si lasi putin sa se raceasca, va avea consistenta unui sos foarte gros.

    Separi ouale si bati albusurile bine de tot. Torni in oala cu sosul cel gros cate-un galbenus pe rand, amestecand dupa fiecare, adaugi cascavalul ras. Apoi, cu o lingura de lemn incorporezi albusurile batute spuma, cu o miscare de rasturnare, dinpre fundul vasului in sus, pana s-a omogenizat totul. Torni in vasul tapetat cu unt si faina si dai la cuptorul preincalzit la 200 de grade, 25 de min. Pofta buna!

    Nota: Reteta inspirata de Principesa Margareta a Romaniei.


Poze

Sufleu de cascaval
Sufleu de cascaval - poza 2
Sufleu de cascaval - poza 3

Întrebări:




Comentarii:

geor112, 01/07/2020

La prima citire reteta e aiurea, apoi intelegi ca e vorba de numerotare :)))))))

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
adicor, 19/02/2022

Cantitatile sunt TOTAL AIUREA !!!

(0) (0) Abuz
John_, 28/06/2020

1. Untul nu trebuie topit in bain marie. Operatie inutila, vase in plus, etc.
2. Proportia ideala pentru sosul alb (Bechamel) este: 1 parte unt, 1 parte faina, 10 parti lapte.
3. Laptele poate sa fie si rece, chiar din frigider.
4. Nu se foloseste amidon! Sosul va fi indeajuns de tare.
5. Albusurile se bat bine zice autoarea. Corect! Numai ca trebuie spus ca se bat atat de bine incat compozitia sa devina solida, ca la bezele. Daca intorci castronul nu trebuie sa curga.

(1) (0) Abuz
kun_i2016
kun_i2016, 28/06/2020

Doar gramajul este de neinleles:1,8 gr.faina??? sau 180 gr.faina?;2,5 gr amidon sau 250 gr.amidon";3,5 ml lapte sau 3500 ml lapte?????

(3) (2) Abuz
Diana Lucia, 22/04/2019

Imi plac mult soufle-urile (mai ales 'soufle-ul de salau bonne-famme'), dar si cel de cartofi si cel cu branza. Cu siguranta voi incerca reteta de mai sus, mai ales ca este inspirata de Majestatea Sa Margareta.

(0) (0) Abuz
Viorel Adrian, 07/09/2018

M-am lamurit.

(0) (0) Abuz
Dana, 07/09/2018

Ingredientele sunt numerotate: La punctul 1 sunt 80gr faina, la punctul 2 sunt 50 gr amidon......si asa mai departe

(2) (1) Abuz
09/12/2013

Multumesc...

(0) (0) Abuz
rodica50c
rodica50c, 05/01/2013

Imi plac sufleurile, am sa pregatesc si eu aceasta reteta.POFTA BUNA!

(0) (2) Abuz
04/07/2012

Trebuie sa buna

(0) (1) Abuz

Punctează această reţetă:
Generează alt cod de securitate  = 

Rețete inrudite

Rețetă Cartofi umpluti cu bacon si cascaval
Cartofi umpluti cu bacon si cascaval
8 porții
1 h 35 m
Foarte ușor
4.9 / 5
Rețetă Friand cu sunca si cascaval
Friand cu sunca si cascaval
4 porții
35 min
Foarte ușor
4.6 / 5
Rețetă Omleta cu cașcaval, rețeta expres gata în 5 minute!
Omleta cu cașcaval, rețeta expres gata în 5 minute!
1 porții
10 min
Foarte ușor
4.5 / 5
Rețetă Baghete răsucite din foietaj cu cașcaval
Baghete răsucite din foietaj cu cașcaval
4 porții
25 min
Foarte ușor
4.8 / 5
Rețetă Egg boats cu cascaval
Egg boats cu cascaval
2 porții
20 min
Foarte ușor
4.7 / 5
Rețetă Chec aperitiv cu sunca, masline si cascaval
Chec aperitiv cu sunca, masline si cascaval
6 porții
50 min
Foarte ușor
4.6 / 5

Articole conexe

O mancare in culori, arome si texturi – Musacaua! O mancare in culori, arome si texturi – Musacaua!

Ultimele articole

Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor. Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor. Ce materiale pot fi utilizate în friteuza cu aer? Ce materiale pot fi utilizate în friteuza cu aer? Acestea sunt cele 6 sfaturi sigure pentru a preveni oxidarea merelor și a le menține proaspete. Verificați-le! Acestea sunt cele 6 sfaturi sigure pentru a preveni oxidarea merelor și a le menține proaspete. Verificați-le!

Rețete

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispoziție posibilitatea planificării meniului pe zile, pe săptămână, în avans pentru sărbători.

De asemenea aveți posibilitatea de aici să printați meniul săptămânal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic
Pentru a primi deliciosul newsletter Petitchef, vă rugăm să introduceţi adresa dvs. de e-mail.
Întrebarea zilei
Ce tip de plăcintă dulce preferați ?
Votează