Petitchef

Sufleu de cascaval

Altele
8 porții
10 min
25 min
Ușor

Ingrediente

Numarul de porții: 8
Ingredientele sunt pentru 6-8 portii, am folosit de data aceasta un vas de yena cu diametrul de 20 cm dar compozitia se poate imparti in vase mici, speciale pentru sufleuri, din ceramica.

1. 80 gr faina

2. 50 gr amidon pentru prajituri

3. 500 ml lapte

4. 60 gr unt topit la bain-marie

5. 200 gr de cascaval mai tare, ras

6. 6 oua separate

7. sare, piper

Preparare

  • Soufflé vine chiar de la verbul frantuzesc souffler, adica "a respira", cu sensul de a sufla aer, de a gonfla. Este una dintre acele mancaruri a carei viata proprie se vede cu ochiul liber si te face sa empatizezi cu ea, trepidand pe langa cuptor, intrebandu-te cat va mai creste si cat se va dezumfla mai apoi :) .

    Sufleurile pot fi sarate, servite ca fel principal, substitut pentru ciorbe ori supe, sau dulci, cu gem, cu fructe, cu ciocolata.
    Ce sta la baza oricarui sufleu este albusul de ou batut bine, care face compozitia sa se "ridice" si sa se umfle. In general, dupa cateva minute de cand e scos din cuptor, se "tufleste". Ca atare, este un fel de mancare pe care musafirii sau mesenii trebuie sa il astepte si nu invers. Se serveste imediat ce e scos din cuptor, desi daca faci rabat de la aspect, multe dintre sufleuri sunt la fel de gustoase si reci.


    Cuptorul il pornesti din timp, sa ajunga la 200 de grade.

    Intr-o oala cat vasul de yena de incapatoare pui laptele, il amesteci cu amidonul si pui pe foc mic chiar pana incepe sa fiarba. Trebuie sa amesteci bine si constant, mai ales la inceput pentru ca vei avea senzatia ca amidonul se "pietrifica" pe fundul oalei cu lapte dar in final se va face ca o crema.

    Separat, untul il topesti la bain-marie si il amesteci cu faina pusa in ploaie, pana nu mai raman cocoloase si mai fierbi un pic, de data aceasta pe foc mic (nu la bain-marie) pana ce faina devine putin aurie. Torni peste amestecul de lapte cu amidon dupa ce acesta a fost luat de pe foc. Amesteci energic, pui sare si piper si lasi putin sa se raceasca, va avea consistenta unui sos foarte gros.

    Separi ouale si bati albusurile bine de tot. Torni in oala cu sosul cel gros cate-un galbenus pe rand, amestecand dupa fiecare, adaugi cascavalul ras. Apoi, cu o lingura de lemn incorporezi albusurile batute spuma, cu o miscare de rasturnare, dinpre fundul vasului in sus, pana s-a omogenizat totul. Torni in vasul tapetat cu unt si faina si dai la cuptorul preincalzit la 200 de grade, 25 de min. Pofta buna!

    Nota: Reteta inspirata de Principesa Margareta a Romaniei.

Poze

Sufleu de cascaval, poza 1
Sufleu de cascaval, poza 2
Sufleu de cascaval, poza 3

Întrebări:




Comentarii:

geor112, 01/07/2020

La prima citire reteta e aiurea, apoi intelegi ca e vorba de numerotare :)))))))

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
John_, 28/06/2020

1. Untul nu trebuie topit in bain marie. Operatie inutila, vase in plus, etc.
2. Proportia ideala pentru sosul alb (Bechamel) este: 1 parte unt, 1 parte faina, 10 parti lapte.
3. Laptele poate sa fie si rece, chiar din frigider.
4. Nu se foloseste amidon! Sosul va fi indeajuns de tare.
5. Albusurile se bat bine zice autoarea. Corect! Numai ca trebuie spus ca se bat atat de bine incat compozitia sa devina solida, ca la bezele. Daca intorci castronul nu trebuie sa curga.

(0) (0) Abuz
kun_i2016
kun_i2016, 28/06/2020

Doar gramajul este de neinleles:1,8 gr.faina??? sau 180 gr.faina?;2,5 gr amidon sau 250 gr.amidon";3,5 ml lapte sau 3500 ml lapte?????

(2) (2) Abuz
Diana Lucia, 22/04/2019

Imi plac mult soufle-urile (mai ales 'soufle-ul de salau bonne-famme'), dar si cel de cartofi si cel cu branza. Cu siguranta voi incerca reteta de mai sus, mai ales ca este inspirata de Majestatea Sa Margareta.

(0) (0) Abuz
Viorel Adrian, 07/09/2018

M-am lamurit.

(0) (0) Abuz
Dana, 07/09/2018

Ingredientele sunt numerotate: La punctul 1 sunt 80gr faina, la punctul 2 sunt 50 gr amidon......si asa mai departe

(2) (1) Abuz
09/12/2013

Multumesc...

(0) (0) Abuz
rodica50c
rodica50c, 05/01/2013

Imi plac sufleurile, am sa pregatesc si eu aceasta reteta.POFTA BUNA!

(0) (2) Abuz
04/07/2012

Trebuie sa buna

(0) (1) Abuz

Punctează această reţetă:
Generează alt cod de securitate = 

Rețete inrudite

Rețetă Sufleu de paste cu sunca
Sufleu de paste cu sunca
6 porții
1h15m
Foarte ușor
Rețetă Sufleu de conopida si pui (monti)
Sufleu de conopida si pui (monti)
6 porții
40 min
Foarte ușor
4.6 / 5
Rețetă Sufleu de cascaval cu sunca si curry
Sufleu de cascaval cu sunca si curry
12 porții
1 oră
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Mini croissante pizza cu sunca si cascaval
Mini croissante pizza cu sunca si cascaval
6 porții
35 min
Foarte ușor
4.8 / 5
Rețetă Egg boats cu cascaval
Egg boats cu cascaval
2 porții
20 min
Foarte ușor
4.7 / 5
Rețetă Cartofi umpluti cu bacon si cascaval
Cartofi umpluti cu bacon si cascaval
8 porții
1h35m
Foarte ușor
5 / 5

Rețete

Articole conexe

O mancare in culori, arome si texturi – Musacaua!O mancare in culori, arome si texturi – Musacaua!

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic: