Petitchef

Mâncare thailandez? - Salat? cu carne tocat? de porc

Am venit în Thailanda chitit? s? merg la o ?coal? de cooking ?i s? înv?? despre buc?t?ria thailandez?. Am mers pân? în punctul în care am discutat cu singura ?coal? serioas? de pe insula Koh Pha Ngan despre ziua ?i ora la care s? m? prezint la cursuri. Pentru c? pe plaj?, în jungl? ?i printre valuri timpul alearg? mai liber decât între dou? întâlniri cu clientul, am uitat s? îmi pun ?i un semn, de orice fel, care s? m? aten?ioneze asupra momentului întâlnirii cu profesorul. Am realizat gre?eala o zi mai târziu, mi-am cerut scuze ?i nu am mai avut curajul s? dau ochii cu el mult timp. Zece luni, mai exact.Când l-am contactat din nou am sperat din tot sufletul s? nu i se aprind? niciun becule?. Am avut noroc, cel mai probabil datorit? zecilor de turi?ti care i-au trecut prin buc?t?rie între timp ?i au estompat amintirea româncei neserioase. Le mul?umesc frumos pe aceast? cale.
?i mul?umesc si profesorului pentru c? mi-a d?râmat convingerea c? mâncarea thai nu-i de mine. Chef Tummy, un american stabilit aici în urm? cu 8 ani este singurul farang care a reu?it s? ob?in? dreptul de a preda cursuri despre buc?t?ria tradi?ional?. Nici nu-i de mirare, pentru c? jovialul Tummy este defini?ia pasiunii când vine vorba despre arta culinar? thai; în plus are r?bdare s? r?spund? oricâtor întreb?ri ?i în?elepciunea de a oferi fiec?rui cursant libertatea de a gre?i.
Cursul a durat 5 ore, g?titul cel mai probabil 1,5 pentru toate cele patru feluri. Mâncarea thai este u?or de preparat, foarte versatil? ?i foarte gustoas?! Te po?i juca cu ingredientele de baz? astfel încât s? se potriveasc? dietei ?i stilului t?u ?i nu ai nicio obliga?ie s? te scufunzi în focurile ?irete ale ardeilor chili, a?a cum am crede mul?i dintre noi.
Laap Muu, de exemplu, este salat? porc în traducere exact?. Originar? din Laos, mâncarea este foarte popular? în NE Thailandei, în zona Issan. Grozav la ea este c? o po?i adapta în func?ie de ?ce ai în jurul casei?, ca s?-l citez pe Tummy. Nu g?se?ti porc, e?ti liber s? încerci cu vit?, pui sau curcan. Frunzele de lime lipsesc azi de pe tarabele din pia??? Merge ?i f?r?, gustul nu se modific? radical.
Conform rete?ei originale, ca s? preg?te?ti salata cu carne de porc ai nevoie de urm?toarele ingrediente:
- 400g carne tocat? de porc; preferabil carne cu 10-20% gr?sime ca s? aib? suficient? savoare;
- 6 fire de ceap? verde, t?iat? în buc??ele de 1-2 cm. Folose?te numai partea verde dac? vrei s? fii cât mai aproape de original, thailandezii pun deoparte c?p??ânile albe, ca s? le replanteze ulterior?
- 3 cepe mici ro?ii (probabil cel mai apropiat termen ca s? în?elegi despre ce vorbesc ar fi arpagicul). Dac? nu g?se?ti varietatea asta, orice ceap? ro?ie merge, t?iat? solzi;
- 4 frunze de lime, cur??ate de nervuri ?i t?iate feliu?e sub?iri;
- Sucul de la 3 lime-uri;
- Câteva frunze de coriandru, rupte în buc??ele. Coriandrul este cel care d? aroma multora dintre mânc?rurile tradi?ionale thailandeze. Nu ?tiu dac? în România se g?se?te, dar îl po?i înlocui cu p?trunjel. Nu încerca sa folose?ti boabe de coriandru ca substitut pentru ca nu ob?ii acela?i efect;
- 1 linguri?? de chili uscat. Dac? vrei iute-iute po?i s? folose?ti ?i ardei chili proaspe?i, toca?i m?run?el;
- 2 linguri de orez cu gluten ? este orezul folosit în Asia pentru sticky rice;
- 1 castravete mare, cur??at de coaj? ?i t?iat rondele pe diagonal?;
- 1-2 linguri sos de pe?te. Po?i s? adaugi 3 c??ei de usturoi (toca?i m?runt) ?i m?rar (doar în cazul în care nu ai înlocuit deja coriandrul cu p?trunjel).

Ce trebuie s? faci cu toate aceste ingrediente?
Pasul 1: pune carnea la fiert. Dureaz? 15 minute. Amestec? din când în când ?i desf? cu o lingur? buc??ile mai mari, astfel încâât la final s? ai un ingredient omogen.

Pasul 2: spal?, cur???, taie, toac?, stoarce toate celelalte ingrediente înafar? de orez, chili ?i sos de pe?te.

Pasul 3: pr?je?te orezul. Ai nevoie de wok, pe care-l încingi ?i în care pr?je?ti boabele de orez f?r? niciun alt ingredient, pân? devin maronii.
Pasul 4: piseaz? orezul în pis?logul de usturoi. Nu trebuie s?-l transformi în pudr?, ci doar s?-l zdrobe?ti în buc??ele mai mici ? procesul ?sta elibereaz? aroma din boabe.

Pasul 5: acum e gata carnea, scoate-o într-o strecur?toare ?i las-o s? se r?ceasc? un pic (la temperatura camerei e perfect).
Pasul 6: amestec? într-un bol carnea fiart? cu legumele preg?tite la pasul 2.P?streaz? numai castravetele pentru ornare la final.
Pasul 7: adaug? treptat sucul de lime, fulgii de chili ?i sosul de pe?te. Gust? de mai multe ori ?i regleaz? totul în func?ie de preferin?ele tale.
Pasul 8: pune salata pe farfurii, orneaz? cu frunze de p?trunjel/coriandru ?i cu feliile de castravete.
Pasul 9: serve?te salata. Orezul pr?jit pune-l pe mas?, ca s? foloseasc? fiecare cât dore?te (nu-l amesteca cu restul ingredientelor pentru c? va atrage umezeala ?i va pierde crunchiness-ul).




Laap Muu, salat? cu carne de porc, rete?? tradi?ional? din Issan, NE Thailandei.
La mine a durat totul 45 de minute dar am f?cut ?i poze, probabil c? f?r? întreruperi de acest gen, salata poate fi gata în 20-25 de minute.







Comentarii:

17/06/2015

Nu prea am inteles...dar nu-i bai

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz

Punctează această reţetă:

Rețete inrudite

Rețetă Mancare de varza acra cu carne de porc
Mancare de varza acra cu carne de porc
4 porții
50 min
Foarte ușor
4.4 / 5
Rețetă Mancare de varza cu carne de porc
Mancare de varza cu carne de porc
6 porții
45 min
Foarte ușor
4.5 / 5
Rețetă Mancare de varza cu carne de porc
Mancare de varza cu carne de porc
6 porții
1h15m
Foarte ușor
4.4 / 5
Rețetă Placinta cu carne de bibilica
Placinta cu carne de bibilica
8 porții
4 ore
Ușor
3.7 / 5
Rețetă Linte cu pulpa de porc
Linte cu pulpa de porc
4 porții
2h15m
Foarte ușor
4.2 / 5
Rețetă Salata de paste - simpla si rapida
Salata de paste - simpla si rapida
6 porții
25 min
Foarte ușor
4.3 / 5

Rețete

Articole conexe

Fasolea cu carnati – o delicatesa sau o mancare rustica?Fasolea cu carnati – o delicatesa sau o mancare rustica?O mancare in culori, arome si texturi – Musacaua!O mancare in culori, arome si texturi – Musacaua!Cartofii - fel de mancare sau garnitura?Cartofii - fel de mancare sau garnitura?

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispozitie posibilitatea planificarii meniului pe zile, pe sapatamana, in avans pentru sarbatori.

De asemena aveti posibilitatea de aici sa printati meniul saptamanal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic: