Petitchef

Peltea de portocale

Peltea de portocale
Nu am f?cut niciodat? peltea. Mi-aduc aminte îns? c? am mâncat în copil?rie a?a ceva. Nu mia ?tiu cine o f?cuse, dar ?tiu c? era din coac?ze ?i era tare bun?: era ca o dulcea?? mai groas?, ro?iatic? ?i dulce acri?oar?. Acum, dup? atâ?ia ani, m-am gândit c?, dac? tot experimentez diferite gemuri ?i dulce?uri, e imposibil s? las la o parte pelteaua.
I-am întrebat ?i eu pe al?ii cum se face pelteaua ?i am aflat c? ar fi cam acela?i lucru cu jeleul, iar c? de baz? sunt sucul de fructe bine strecurat ?i zah?rul. Am mai aflat c? temperatura de fierbere influen?eaz? culoarea, o peltea fiart? la foc viu fiind mai deschis? (aproape galben?) decât una fiart? la foc mic, care va fi ro?iatic?. Am mai aflat ?i altele, dar vi le spun dup? ce face ?i institutul meu o prob?, ca s? nu vorbesc doar din auzite.
Cum mi se p?rea plicticos s? fac peltea din fructe folosite de obicei pentru a?a ceva (mere, gutui, caise ?amd), am ales portocalele. Ingrediente au fost un kilogram de portocale, unul de zah?r ?i un litru de ap?.

Am sp?lat portocalele bine ?i le-am t?iat buc??ele.

Le-am pus la fiert cu un litru de ap? ?i le-am l?sat pe foc pân? când coaja a fost u?or de str?puns cu furculi?a.

Am pus la scurs portocalele fierte, apoi am dat prin storc?tor buc??ile, ca s? ob?in maximum de suc. Am pus sucul s? se decanteze ?i apoi l-am strecurat.

Din kilogramul de portocale avut a rezultat o cantitate de 600 de mililitri de suc, pe care l-am amestecat cu zah?rul. Dup? ce zah?rul s-a dizolvat, am pus crati?a la foc viu ?i am l?sat-o la fiert cam trei sferturi de or?, amestecând din când în când, ca s? nu se prind? de fund. Am oprit focul când pelteaua a fost bine legat?, adic? mai tare decât o dulcea??. În borc?nele am pus-o fierbinte.

La aspect ?i consisten??, pelteaua asta seam?n? cu mierea de albine. Este destul de parfumat? ?i cu arom? de portocale, numai bun? de pus pe pâine cu unt ori de mânjit ni?te pr?jiturele.

Sunt destul de mul?umit? de prima mea peltea. De f?cut nu pare greu, s? vedem cu mâncatul cum va fi...









Punctează această reţetă:
Generează alt cod de securitate  = 

Rețete inrudite

Rețetă Salată de somon, năut și portocale
Salată de somon, năut și portocale
3 porții
19 min
Foarte ușor
3 / 5
Rețetă Rulada portugheza cu portocale
Rulada portugheza cu portocale
12 porții
30 min
Ușor
4.8 / 5
Rețetă Tarta cu portocale
Tarta cu portocale
8 porții
1 h 40 m
Foarte ușor
4.5 / 5
Rețetă Crêpes suzette, reteta traditionala
Crêpes suzette, reteta traditionala
12 porții
2 h 15 m
Foarte ușor
4.4 / 5
Rețetă Brioches tressées cu gem de caise
Brioches tressées cu gem de caise
8 porții
3 h 45 m
Ușor
Rețetă Vin fiert - petitchef
Vin fiert - petitchef
4 porții
35 min
Foarte ușor
5 / 5

Articole conexe

Salata de fructe, desertul perfect! Salata de fructe, desertul perfect! La ce pot fi folosite cojile de portocale? La ce pot fi folosite cojile de portocale? Prajituri in haine de sarbatoare, aromele Craciunului! Prajituri in haine de sarbatoare, aromele Craciunului!

Ultimele articole

Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor. Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor. Ce materiale pot fi utilizate în friteuza cu aer? Ce materiale pot fi utilizate în friteuza cu aer? Acestea sunt cele 6 sfaturi sigure pentru a preveni oxidarea merelor și a le menține proaspete. Verificați-le! Acestea sunt cele 6 sfaturi sigure pentru a preveni oxidarea merelor și a le menține proaspete. Verificați-le!

Rețete

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispoziție posibilitatea planificării meniului pe zile, pe săptămână, în avans pentru sărbători.

De asemenea aveți posibilitatea de aici să printați meniul săptămânal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic
Pentru a primi deliciosul newsletter Petitchef, vă rugăm să introduceţi adresa dvs. de e-mail.
Întrebarea zilei
Ce tip de plăcintă dulce preferați ?
Votează